Virusul care sperie acum marii producători de roşii şi ardei din Europa a apărut prima dată în Orientul Mijlociu, acum 6 ani, iar prezenţa lui în Europa a fost semnalată prima dată în urmă cu doi ani.
Tomato brown rugose fruit virus (Tobamovirus, ToBRFV) a fost identificat pentru prima dată pe roșiile din Iordania și recent au apărut focare în Italia, Mexic, Turcia, China, Regatul Unit, Olanda, Grecia și Spania, unde virusul provoacă îngrijorări majore pentru cultivatori de tomate și capsicum. Capsicum este un gen de legumă din familia Solanaceae, din care fac parte ardeii grași, iuți și gogoșarii. Din aceste plante se obține un condiment picant, numit boia.
Întrucât ToBRFV este un virus în curs de dezvoltare, iar culturile de roșii sunt importante, din noiembrie 2019, Comisia UE a instituit măsuri de urgență pentru a preveni introducerea și răspândirea pe teritoriul UE.
Din păcate sunt șanse să ajungă și în România. Virusul se transmite inclusiv prin semințe și răsaduri, iar asta trebuie să ne pună, în gardă când vine vorba de importuri. Transmiterea semințelor ToBRFV este suspectată, dar trebuie verificată. Tobamovirusurile pot rămâne infecțioase în semințe, rămășițe de plante și sol contaminat luni întregi.
Pe roșii, simptomele variază în funcție de soiuri. Fructele contaminate, prezintă pete galbene sau maro, iar simptomele bolii fac ca fructele să nu poată fi comercializate. Fructele pot fi deformate și pot avea o maturare neregulată.
Boala a fost observată pentru prima dată în toamna anului 2014 în Israel și a continuat să se răspândească în întreaga țară în decurs de un an, din cauza răspândirii asistate de om și a comerțului de semințe sau răsaduri infectate. În lucrarea care descrie prima constatare din Israel, plantele bolnave aveau 10-15% fructe simptomatice. În Iordania, în primul focar raportat, incidența bolii a ajuns la aproape 100%. Pe capsicum, simptomele foliare includ deformarea, îngălbenirea și mozaicul. Fructele Capsicum sunt deformate, cu zone galbene sau brune sau dungi verzi.
Profesorul univ. USAMVB Timişoara, Radu Șumălan susține că ,: „Este un fel de coronavirus al tomatelor. De ce? Pentru că virusul este relativ nou apărut, soiurile şi hibrizii care prezentau rezistență la celelalte virusuri, acele soiuri nu manifesta gene de rezistenţă şi pentru acest nou tip de virus. Este ceva nou şi trebuie tratat cu foarte mare atenţie.”