Începutul noii decade găsește omenirea într-un moment de criză: Australia devastată de incendii, Europa cuprinsă de inundații, țările din Africa de Est invadate de lăcuste și un numar record de 45 de milioane de oameni care se confruntă cu foametea în Africa de sud.
Pe măsură ce vremea extremă devine noua normalitate, întregul nostru sistem al hranei devine amenințat. În fiecare zi, 820 de milioane de oameni merg la culcare flamânzi, iar inegalitățile dintre săraci și bogați se adâncesc tot mai mult. Actuala traiectorie nu ne va permite să îndeplinim primele două ținte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă, eradicarea sărăciei extreme și a fometei, până în 2030.
Dar există speranță. Salvarea ar putea veni de la investițiile în micile ferme, al căror potențial este adesea trecut cu vederea.
Jumătate din caloriile alimentare ale lumii sunt produse în ferme mici, pe o suprafață de doar 30 de procente din suprafață agricolă totală. Acești fermieri sunt animați de necesitatea de a exploata la capacitate maximă ferma, maximizând potențialul. În același timp, în fermele mici se practică o rotație variată, cu un număr mare de specii adaptate la condițiie locale. De vreme ce diferitele specii de plante necesită o combinație diferită de nutrienți, această caracteristică permite solului să hranească plantele mai mult timp, fără să fie aplicați fertilizanți, menținând în același timp solul într-o stare naturală.
În plus, diversitatea culturilor sporește rezistența sistemului de rotație la epidemiile cauzate de boli și dăunători, îmbunătățește fertilitatea solului și întărește rezistența la inundații și secete.
Tot mai mulți fermieri care gestionează ferme mici adoptă practici care îmbunătățesc productivitatea și profitabilitatea fermei, răspunzând în același timp efectelor negative ale schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și perfecționarea tehnicilor de sechestrare a carbonului.
A venit momentul să recunoaștem importanța fermelor mici și să investim în ele. Pentru a eradica foametea, agricultura necesită investiții anuale de aproximativ 120 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, sumele alocate anual se situează în jurul valorii de 10 miliarde.
Investind în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor adaptate fermelor mici, conectând micii producători cu lanțurile de aprovizionare corespunzătoare și oferindu-le suport social, le putem spori productivitatea și crește veniturile. Aceste rezultate vor contribui la consolidarea lanțului alimentar, cu efecte pozitive în securitatea alimentară și nutrițională.