Anul 2020, un an dezastruos pentru agricultura din România. După ce, în primăvară, seceta a decimat mii de hectare de culturi păioase (grâu, orz, ovăz), acum, culturile care au crescut, au fost lovite de altă calamitate: vijelia şi grindina. Fenomenele meteorologice extreme au lovit din plin în special partea de vest a țării.

Vânt de peste 70 de kilometri pe oră la rafală şi grindină de diferite dimensiuni au „oferit” aceste furtuni. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au emis de nenumarate ori  avertizări de cod roşu prin RO-ALERT. Agricultura României a fost puternic afectat de vijelii.

Avertizarea RO-ALERT anunţa fenomene meteorologice periculoase, respectiv grindină de mari şi medii dimensiuni, averse torenţiale de 40-50 de litri pe metrul pătrat, vijelii şi descărcări electrice. Din păcate, avertizările transmise s-au şi adeverit. În aproximativ jumătate de oră, mii de hectare de teren cu rapiţă, lucernă şi porumb au fost afectate.

Culi Rotaru, agricultor din Şeitin, spune că în zonă au avut de suferit mii de hectare. „Mare parte dintre ele au fost distruse în proporţie de 50 la sută. Dar vreo 100 de hectare de rapiţă au fost afectate în întregime. Nu se mai poate recupera nimic. Pierderile sunt uriaşe”, a declarat agricultorul din Șeitin. Acesta spune că nu doar culturile lui au fost afectate, ci şi ale altor agricultori din Şeitin.

Agricultorii arădeni ai căror culturi au fost puternic afectate de calamitatea din 2 iulie,  cer ajutor instituțiilor. Fermierii au întocmit o adresă pe care au trimis-o Prefecturii şi Direcţiei Agricole Arad. Aceştia solicită intervenţia Comisiei de Evaluare a Pagubelor în Agricultură din cadrul Direcţiei Agricole, care ar putea stabili alocarea unor despăgubiri pentru culturile afectate.

Rămâne de văzut dacă agricultorii vor primi un răspuns afirmativ de la această comisie, cunoscut fiind faptul că, de cele mai multe ori, membrii comisiei nici măcar nu se deplasează în teritoriu pentru a evalua pagubele.