Un studiu recent publicat în revista Environmental Research a dezvăluit că particulele de microplastic sunt absorbite în fructele și legumele pe care le consumăm. Potrivit cercetării, unele dintre cele mai consumate produse, inclusiv merele, morcovii, ananasul, kale și varza pot fi contaminate cu un nivel ridicat de plastic.

Merele și morcovii sunt printre cele mai contaminate fructe și legume, relevă studiul.  Această nouă descoperire este un motiv de îngrijorare, având în vedere că aceste alimente sunt părți vitale ale lanțului alimentar. Deseori, medicii recomandă consumul multor fructe și legume pentru a stimula sistemul imunitar al organismului. Totuși, abundența de microplastice din astfel de alimente le-ar putea eroda beneficiile și duce la mai multe complicații pentru sănătate.

Publicația de cercetare a evidențiat aportul zilnic de plastic ca fiind îngrijorător atât pentru copii, cât și pentru adulți. Deși s-a constatat că volumul de plastic consumat din fructe este mai mic comparativ cu cel din apa îmbuteliată, există totuși motive de îngrijorare.

Potrivit unui alt studiu publicat în revista Nature Sustainability, particulele de microplastic pot fi absorbite de rădăcinile salatei si ulterior transportate în părțile comestibile ale culturilor prin sistemele interne de transport al apei și alimentelor.

Mai multe grupuri de lobby solicită mai multe informații despre efectele plasticului asupra corpului uman. O voce activă în această problemă este cea a fundației Plastic Soup, care și-a manifestat până în prezent îngrijorarea cu privire la prezența particulele de microplastic la pești și la alte animale marine. Fundația este acum preocupată de prezența plasticului în alte produse și speculează că ar putea exista microplastic și în carne.

„De ani de zile știm despre plasticul în crustacee și pește, dar este prima dată când aflăm despre prezența plasticului în legume”, a declarat Maria Westerbos, fondatoarea Plastic Soup.

„Dacă intră în legume, se adaugă în tot ceea ce mănâncă legume, ceea ce înseamnă că este și în carnea și lactatele noastre”, a mai avertizat Westerbos.

In prezent sunt în desfășurare o serie de studii pentru a determina efectele consumului unei cantități prea mare de microplastic pe zi în corpul uman.