Agricultura de familie, așa cum o știm, este amenințată și aceasta poate fi ultima generație de fermieri familiali din UE, potrivit europarlamentarului, Chris MacManus, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea terenurilor și a solicitat o plasă de siguranță mai mare pentru fermele mici.
„Sunt foarte îngrijorat că aceasta va fi ultima generație de fermieri familiali din UE”, a declarat MacManus pentru publicația Euractiv, adăugând că suntem într-adevăr „contra-timp” să acționăm pentru a salva modelul de agricultură familială din UE.
„Aceștia sunt oameni cu familii și pentru mulți înseamnă un sfârșit al unui mod de viață pe care l-au dus de mai multe generații”, a explicat europarlamentarul.
Citând comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a subliniat recent că până la 1.000 de fermieri pe zi decid să părăsească profesia din cauza neprofitabilității, MacManus a adăugat că înțelegerea gravității acestui lucru asupra sănătății mintale poate explica într-un fel de ce, în medie, un fermier din Franța se sinucide la fiecare două zile.
În ceea ce privește vinovatul dispariției micilor ferme de familie, europarlamentarul irlandez, care este, de asemenea, unul dintre negociatorii parlamentului privind reglementarea orizontală a politicii agricole comune (PAC), a subliniat îngrijorările legate de concentrarea terenurilor, despre care a spus că este în creștere la o „rată alarmantă”.
Potrivit lui MacManus, criza COVID a agravat concentrația puterii în piață, iar „o combinație de economii de scară lipsite de suport și greutatea războaielor generate de prețurile din supermarketuri a făcut aproape imposibilă menținerea fermierilor mici”.
Acest lucru se datorează faptului că micii fermieri sunt obligați să abandoneze pământul, care devine cronic neprofitabil, iar ulteriror este achiziționat de întreprinderile mari, cum ar fi procesatorii și supermarketurile.
MacManus a rezervat, de asemenea, critici pentru PAC și rolul său în sprijinirea micilor fermieri.
Europarlamentarul a avertizat că fermierii își vând produsele sub costul de producție. Acest fenomen, cumulat cu reducerea subvențiilor UE reprezintă o „criză care așteaptă să se întâmple”. Pentru a preîntâmpina o astfel de situație și a salva credibilitate PAC, MacManus propune implementarea unor strategii care să asigure o plasă de siguranță pentru fermele de familie.
Pentru a controla piața, noua directivă privind practicile comerciale neloiale trebuie consolidată, a adăugat europarlamentarul, care propune o interdicție la nivelul UE pentru vânzarea sub costuri de către supermarketuri. Astfel de practici „subminează producătorii mici și percepția clienților cu privire la adevăratul preț al unui litru de lapte sau kilogram de carne de vită ”.
Potrivit confederației europene a fermierilor și lucrătorilor agricoli(ECVC), UE a pierdut un sfert din exploatații (aproximativ 4,2 milioane), între 2005 și 2016.
Acesta este un lucru pe care Andoni García Arriola, membru al comitetului de coordonare al ECVC, nu îl cataloghează drept un accident.
„Plățile actuale ale PAC, bazate pe hectare, favorizează marii producători și agricultura industrială, cresc prețurile terenurilor, încurajează concentrarea terenurilor și îngreunează accesul noilor jucători la teren”, a spus Arriola.
Reprezentantul ECVC a solicitat, de asemenea, limite obligatorii la plățile anuale directe pe beneficiar și o redistribuire a plăților de bază pentru a acorda prioritate fermelor mici și mijlocii, precum și fermierilor tineri și noilor intrați.