Ca epicentru al Pactului Verde European, strategia Farm to Fork își propune să dezvolte în UE sisteme alimentare responsabile, sănătoase și ecologice. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia Europeană propune o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor, o reducere cu 20% a utilizării îngrășămintelor și o creștere a producției organice la 25% până în 2030. Dar se pare că aceste obiective nu sunt conforme cu valorile consumatorilor în ceea ce priveste alimentația.

Principalul rezultat al noului Eurobarometru special „Îmbunătățirea alimentelor noastre pentru viitor – Așteptările cetățenilor” arată în mod clar că europenii acordă prioritate gustului, siguranței alimentelor și costurilor față de preocupările de sustenabilitate, atunci când cumpără alimente.

În vreme ce dezbaterile din cadrul CE și obiectivele strategiei Farm to Fork se referă în principal la sustenabilitatea mediului, consumatorii consideră „Nutritiv și sănătos” drept cea mai importantă caracteristică a alimentelor sustenabile. Utilizarea redusă sau deloc a pesticidelor, precum și accesibilitatea ocupă locul al treilea și al patrulea în ceea ce privește caracteristicile alimentare percepute de consumatori ca fiind durabile.

În ciuda obiectivului Strategiei Farm to Fork de a crește producția ecologică la 25% până în 2030, consumatorii menționează „organic” doar pe locul 9 ca o caracteristică legată de alimentele produse în mod sustenabil. De asemenea, atunci când sunt întrebați ce înseamnă a mânca sănătos și sustenabil, consumatorii evaluează consumul de alimente organice doar pe locul 12.

 

Cum arată strategia Farm to Fork a Uniunii Europene?

 

Aproape jumătate dintre cei chestionați afirmă că disponibilitatea de alimente sănătoase și durabile la prețuri accesibile i-ar ajuta să adopte o astfel de dietă. O „etichetă de sustenabilitate” clară și simplă este, de asemenea, considerată foarte importantă pentru a putea face alegerea respectivă și doar 43% dintre cei chestionați atribuie un rol consumatorilor în ceea ce privește îmbunătățirea durabilității sistemelor alimentare.

Rezultatul acestui Eurobarometru arată că natura multidimensională a alimentelor durabile și a sistemelor alimentare durabile – care integrează dimensiunile economice, sociale (inclusiv de sănătate) și de mediu – nu se reflectă în general în modul în care europenii cataloghează alimentele și dietele sustenabile.

Astfel că, pe lânga riscurile deja vehiculate cu privire la reducerea competitivității lanțului agroalimentar al UE prin creșterea costurilor de producție, strategia Farm to Fork pare, totodată, că este deconectată de la perspectiva generală a consumatorilor cu privire la definiția unui sistem alimentar sustenabil.

Pentru a evita întreruperile de-a lungul lanțului, sunt necesare criterii de sustenabilitate științifice și măsurabile. Aceste criterii trebuie, de asemenea, să fie urmate de o mai bună înțelegere de către consumatori a conceptului de durabilitate. Aceasta este singura modalitate prin care ne putem asigura că toți actorii din lanțul agroalimentar, inclusiv consumatorul, pot crea cu succes un sistem alimentar viabil, competitiv și sustenabil.