Contextul actual generat de pandemia de noul coronavirus provoacă dificultăţi fără precedent pentru sectorul agroalimentar al UE. Într-un raport publicat de Executivul comunitar, Comisia Europeană anunță că acest sector  este susținut de măsurile adoptate de comisie și că răspunde şi se adaptează noilor circumstanţe cu eficienţă.

  • Efectele negative :

Primele alimente care suferă scăderi în perioada de izolare sunt produsele de regulă consumate în restaurante.

Consumul de vin în UE este puternic afectat de măsurile de izolare. În timp ce pe segmentul de retail cresc vânzările de vin, consumul în restaurante şi baruri este oprit, ceea ce va afecta negativ vinurile cu valoare ridicată şi vinurile spumoase.

Producţia de ulei de măsline a UE ar urma să se apropie de două milioane de tone în perioada 2019/2020, o scădere de 15% faţă de anul precedent. După implementarea unor măsuri restrictive, vânzările de ulei de măsline au crescut, iar aceste evoluţii, alături de preţurile scăzute, ar urma să ducă la o redresare a consumului.

  • Efectele pozitive:

În contextul situației actuale, produsele care au cunoscut o creștere sunt alimentele provenite de la animale. Consumul de brânză în UE ar putea urca uşor, cu 0,3%, iar exporturile ar putea continua să crească, datorită cererii de pe pieţele asiatice.

Producţia de carne de pasăre a UE a continuat să crească în 2019, în urma majorării cererii. Tendinţa ar urma să continue şi anul acesta, consumatorii înlocuind tipurile de carne mai scumpe cu carne de pasăre. Şi producţia de carne de porc ar urma să crească uşor anul acesta, datorită cererii din Asia (în urma impactului epidemiei de pestă porcină africană, în special în China). Exporturile UE ar urma să crească cu 12%, după un avans de 17% în 2019, dar în UE consumul ar urma să scadă din cauza preţurilor ridicate.