Fermierii din Uniunea Europeană au fost grav afectați de pandemia de Covid-19. Acum, e momentul să cuantifice pierderile, dar și să ceară măsuri din partea autorităților continentale, pentru a-i sprijini să treacă peste acest an agricol.

Farm Europe, un think tank care ajută dezvoltarea economiilor rurale din Uniunea Europeană, a trimis Uniunii Europene un document în care sunt puse pe hârtie decizii care ar trebui luate, dar și hotărâri care nu-și au rostul în acest context economic dificil.

“Această criză ne-a arătat tuturor un lucru: avem nevoie de securitate alimentară. Acest lucru nu este realizabil la nivel local, ci se poate face doar prin măsuri la nivelul Uniunii Europene. O piață comunitară funcțională poate să aducă aceasă securitate alimentară. În plus, fermierii au nevoie să vadă că nu vor fi tăieri de bugete în ce privește politicile comunitare. Ar fi greu de măsurat reducerea sprijinului financiar în agricultură. Prin urmare, se impune asigurarea unei rezerve de bani în cadrul Politicii Agricole Comune. De cealaltă parte, nu este cazul să se ia măsuri care să le îngreuneze fermierilor și mai mult misiunea de a produce hrană”, scrie în comunicatul Farm Europe.

Comisia Europeană a avut un răspuns rapid și a luat câteva măsuri pentru a-i ajuta pe fermieri. Una dintre acestea prevede folosirea flexibilă a fondurilor structurale și a celor FEADR. Mai mult, s-au extins termenele pentru depunerea de cereri de plăți din cadrul PAC.