Grădiniţele şi creşele eco prind din ce în ce mai mult şi la români. Părinţii încep să înţeleagă că o alimentaţie echilibrată, în care fructele şi legumele sunt baza, reprezintă garanţia unui copil sănătos. Dincolo de meniu, instituţiile de învăţământ vin şi cu alte oferte eco: mobilier din lemn natur – vopsit ecologic, saltele din fibră de cocos – în dormitoare şi produse de igienizare bio.
În unele grădiniţe private din Bucureşti, copiii învaţă că fructele şi legumele proaspete le pot fi cei mai buni aliaţi. Pe lângă cele două mese principale din fiecare zi, micii elevi primesc şi două gustări, sută la sută bio: castraveţi cu urdă, măsline şi verdeţuri.
Întreg meniul este bazat pe multe crudităţi, iar copiii consumă foarte multe sucuri naturale. La masa de prânz, supele de roşii, de sparanghel sau de legume sunt nelipsite, iar la felul doi, cei mici primesc peşte, orez integral, linte ori mazăre. Dulciurile înseamnă doar bomboane şi torturi vegane.
Şi mediul în care învaţă este unul cu pretenţii. Pretenţii la un mediu sănătos. Tot mobilierul este din lemn natur, vopsit cu vopsea ecologică, saltele din dormitoare sunt din fibră de cocos, iar detergenţii folosiţi la spălarea lenjeriilor şi la igienizarea spaţiilor sunt bio. Tot mai mulţi părinţi vânează locurile disponibile în astfel de grădiniţe. Unele sunt de stat, refăcute din bani europeni, altele private, cu modele inspirate din străinătate. Oricum ar fi, părinţii sunt extrem de încântaţi.
În alte instituţii de învăţământ proiectele care implică ecologia şi alimentaţia sănătoasă sunt în topul activităţilor preferate de copii. Există grădiniţe sau creşe care se folosesc şi de ultimul petec de pământ disponibil, iar copiii împreună cu educatorii îl cultivă cu drag. Roşii, gogoşari şi ardei iute, sau plante aromatice care cresc uşor şi împrăştie mireasmă, cum ar fi verdeţurile, mărarul sau pătrunjelul, sunt câteva dintre plantele pe care le putem găsi în instituţiile de învăţământ care îmbrăţişează stilul eco.