Creșterea diversității în producția vegetală aduce beneficii biodiversității fără a compromite randamentele culturilor, potrivit unui studiu internațional care compară 42.000 de exemple de practici agricole diversificate și simplificate.

Diversificarea include practici cum ar fi rotația culturilor, reducerea prelucrării solului, utilizarea fertilizanților organici care îmbogățesc bacteriile din sol și restaurarea habitatului din jurul câmpului de cultură.

„Tendința este să simplificăm sistemele majore de cultură la nivel mondial”, spune Giovanni Tamburini de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole și autorul principal al studiului. „Cultivăm monocultură pe câmpuri extinse în peisaje omogenizate. Conform studiului nostru diversificarea poate inversa impactul negativ pe care îl observăm în formele simplificate, atât asupra mediului, cât și asupra producției în sine”, a mai explicat Tamburini.

Cercetarea, publicată în Science Advances, se bazează pe 5.188 de studii cu 41.946 de comparații între practicile agricole diversificate și simplificate. Randamentul culturilor a fost, în general, menținut la același nivel sau chiar a crescut în cadrul practicilor diversificate. Biodiversitatea sporită a adus beneficii polenizatorilor și a redus numărul dăunătorilor prin actiunea prădătorilor naturali. De asemenea, a îmbunătățit capacitatea de retenție a apei și a menținut fertilitatea solului.

Cu toate acestea, diversificarea a avut efecte variabile asupra climei. În unele cazuri, această practică a crescut emisiile de gaze cu efect de seră.

„Adunând laolaltă atât de multe date, această lucrare arată potențialul unei agriculturi diversificate în menținerea productivității, reducând în același timp daunele asupra mediului și susținând biodiversitatea și serviciile ecosistemice”, spune Claire Kremen de la Universitatea din Columbia Britanică și coautor al studiului.

„Cu toate acestea, trebuie să adaptăm aceste tehnici la culturi și regiuni specifice, să maximizăm aceste beneficii și să reducem compromisurile care altfel apar. Este nevoie de mult mai multe investiții pentru a sprijini adoptarea unor practici agricole diversificate, prin cercetare, stimulente de gestionare și programe de extindere,” a mai explicat Kremen.

Se presupune că creșterea biodiversității crește randamentele și serviciile ecosistemice, cum ar fi polenizarea, reglementarea dăunătorilor de către dușmanii naturali, schimbul de nutrienți, calitatea apei și atenuarea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului. .

Deși s-au investit multe cercetări pentru a explora acest lucru, rezultatele diversificării nu fuseseră sintetizate anterior. Mai mult, accentul a fost în principal diversificarea culturilor și a vegetației. Diversificarea organismelor din sol este rareori recunoscută.

Cum ne putem diversifica sistemele agricole?

Există multe modalități de a crește diversitatea, atât pe teren, cât și în afara acestuia. Fermele pot adăuga specii de culturi la rotațiile culturilor sau pot cultiva în sistemul intercropping. Culturile înflorite oferă polen și nectar pentru insectele polenizatoare și prădătoare. Fermele pot sprijini, de asemenea, biodiversitatea subterană prin mulcirea reziduurilor culturilor și adăugarea de gunoi de grajd sau prin reducerea lucrărilor mecanice.