Fermierii care au ales horticultura au mult de lucru primăvara. Livezile au nevoie să fie curățate, iar pomii trebuie tăiați ca la carte, pentru a da roade bune în toamnă. Vă arătăm principalele reguli de care trebuie ținut cont la tăierea pomilor fructiferi.
MĂR ȘI PĂR
– Tăierile la acești pomi trebuie făcute în fiecare an.
– Ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri deasupra unei formațiuni apropiate de bază.
– Se taie ramificațiile epuizate, care încep să se usuce.
– Nu se taie formațiunile de rod tinere, nuielușele, țepușele, pintenii și vetrele de rod tinere.
– Nu se scurtează ramurile de 1 an care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului.
PRUN
– Ramurile de semischelet cu formațiuni fructifere se taie pentru a se elimina ramificațiile degarnisite după rodire.
– Se pot tăia ramurile de peste 2 ani, pentru a se stimula creșterea unor ramificații noi.
– Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat.
– Ramurile de 1 an nu se taie decât dată sunt prea dese.
CIREȘ ȘI VIȘIN
– Se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor de schelet.
– Ramurile plete ale anumitor soiuri se scurtează prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet cu muguri vegetativi în vârf.
– Ramurile buchet nu se taie.
– Ramurile plete cu ramificații se taie de la bază.
CAIS
– Se face o rărire a lăstarilor la 15-20 centimetri distanță unul față de celălalt în luna iulie.
– Se taie lăstarii slabi și se scurtează cei viguroși.
– Ramurile mijlocii, lungi și anticipate se degarnisesc după câteva fructificări, deci este nevoie de tăieri repetate ale semischeletului.
– În anii cu rod slab, se fac răriri doar în interiorul coroanei.
– În anii fără rod se fac tăieri de reducere a scheletului cu un sfert din lungime și a semischeletului cu 30-50%.
– Nu se taie ramurile buchet.
Ca reguli generale, ramurile uscate, rupte sau atacate de dăunători se taie primele. Urmează ramurile care se intersectează, care se ating unele de altele și care cresc spre interior. Lăstarii bătrâni sunt eliminați și ei. Tăierea se face oblic, deasupra mugurelului orientat spre exterior. Această operațiune se face fie cu un foarfece de grădină, fie cu un cuțit, fie cu un fierăstrău.
Sursa: Memorator Horti-Agricol 1997