Caisul este un pom fructifer ce intră pe rod din al doilea an de la plantare și asigură o producție de fructe de 10-15 kg. După vârsta de 10 ani, caisul ajunge la o producție de 50 – 70 kg.

Caisul rezistă mai bine la ger, dar este foarte afectat de brumele târzii. Tendința de încărcare cu fructe a caisului poate fi redusă prin eliminarea surplusului de fructe ca la nectarin și piersic.

Sfaturi de întreţinere a caisului

Lucrările de întreținere a caisului încep, de regulă, primăvara. Odată cu perioada de înflorire (creșterea temperaturilor la peste 12 grade Celsius), trebuie asigurat pomului necesarul de apă. La pomii tineri, irigarea solului din jurul acestora este obligatorie. O parte esențială din întreținerea caisului constă în mulcirea solului din jurul acestuia. Mulcirea se referă la acoperirea cu resturi vegetale, poate chiar iarbă tăiată, pentru a oferi solului substanțele nutritive necesare dezvoltării pomilor.

Fertilizarea solului trebuie efectuată toamna, respectiv primăvara, după înflorire. Gunoiul de grajd este unul din cei mai buni fertilizanți, care se aplică la baza tulpinii caisului. Tăierea este o altă lucrare esențială de întreținere. Caisul se taie numai primăvara, când mugurii încă nu sunt înfloriți. Astfel se formează coroana pomului și se dezvoltă sănătos pentru a susține viitoarele fructe. În funcție de vârsta caisului, tăierea se face diferit.

După primul an, pomul se scurtează la 80 cm. Se elimină surplusul de lăstari de pe crengile acestuia, pentru a se forma coroana într-un mod echilibrat încă de la început. După al doilea an, tot primăvara, trebuie scurtați și mai mult lăstarii față de primul an. De regulă, trebuie lăsați 3-4 lăstari pe axul central al pomului, astfel ca să poată crește coroana în mod uniform pe fiecare etaj.

Din punct de vedere economic, investiţia este profitabilã. Luând în calcul si lucrarile de îngrijire şi întretinere, caisul reprezintã o soluţie fezabilã pentru orice familie.

 

Recomandate sunt soiurile: Cais Sulmona, Cais Bergeron, Cais Pannonia, Cais cea mai bunã de Ungaria ( NJA ), Cais Uriasa de Cegled.