În zilele noastre, există din ce în ce mai multe organizații, companii și întreprinderi sociale dornice să își asume un rol în ceea ce privește durabilitatea producției alimentare, apelând la agricultura naturală. Bine cunoscutul concept Farm to Table vine cu idei pentru producătorii locali, dar și pentru consumatori, pentru a salva alimentele de la degradare, producătorii de la eliminarea de pe piață, și nu în ultimul rând consumatorii de la consumul de alimente nesănătoase.

Conceptul de la fermă la masă

Denumirea de creștere organică a venit de la ideea de a crește alimente în fermă naturală „internă” prin dezvoltarea și gestionarea fermelor sau grădinilor, astfel încât să nu fie nevoie să cumpere ingrediente de pe piață, ci din apropierea bucătăriilor proprii. Acest lucru ar putea duce și la creșterea profitului, deoarece ar reduce costul alimentelor.

Viziunea creșterii organice este de a face ca fiecare regiune a țării să devină autonomă cu mâncarea ei prin conceptul de la fermă la masă.  Acest concept, dacă este aplicat fiecărei regiuni a țării, va face alimentele durabile.  Fiecare regiune nu va trebui să se bazeze pe produsele provinciilor îndepărtate, mai degrabă (ele) își vor produce propriile lor alimente, propriile lor nevoi.

Cum funcționează procesul

Întrebat, Carlomagno Aguilar, managerul Organic Growth, vorbește despre acest concept : „Nu folosim pesticide sau substanțe chimice nocive pentru sol, plante, insectele benefice sau pentru noi, consumatorii”.

Organic Growth este partener cu hoteluri, stațiuni, restaurante și școli culinare care au terenuri libere sau inactive unde pot fi cultivate fructe și legume.  Ei identifică culturile la cerere care contribuie la aproape 80% din costul alimentelor, analizează datele și găsesc modalități de reducere a acestor costuri.  Clienții lor vor angaja apoi fermierii, de obicei cinci la hectar.  Aceștia vor fi instruiți și gestionați de Organic Growth în cultivarea culturilor prioritare care vor fi furnizate clienților lor.