Denumit științific și Prunus armeniaca, acest pom fructifer este de talie medie, având coroană largă și deasă. Dintre numeroasele alegeri pe care le poți face, caisul poate să fie una din cele mai nobile variante pentru livadă.

Este unul din cei mai frumoși pomi care cresc pe teritoriul țării noastre și înflorește rapid primăvara, oferind oricărui privitor o imagine frumoasă cu multe flori de culoare albă sau roz.

Sfaturi practice de cultivare a caisului

Se spune despre cais că este un pom pretențios la climă și sol. Este sensibil la variațiile de temperatură și imediat înflorește, după câteva zile de căldură. Solul trebuie pregătit înainte de plantare la fel ca și în cazul altor pomi fructiferi. Solul de sub cais trebuie să fie curățat de buruieni și alte elemente care ar putea împiedica dezvoltarea sistemului său radicular.

Pentru o livadă de caiși, terenul trebuie pregătit din timp și fertilizat cu gunoi de grajd, scarificat la 60 cm sau săparea manuală a acestuia și curățarea lui de orice corp străin. Temperatura necesară pentru înflorirea caisului trebuie să fie mai mare de 12 grade Celsius, iar temperatura minimă la care rezistă în perioada de repaus este de -26 grade Celsius.

Din fericire, caisul nu este pretențios la apă și o valorifică în mod corespunzător chiar și în perioadele secetoase sau pe timpul iernii. În schimb, este pretențios la lumină, și riscă să se ofilească sau să întârzie înflorirea dacă este umbrit de alți pomi. De aceea, schema de plantare trebuie să prevadă o distanță medie de 5 metri între rânduri și 4 metri între pomii de pe un rând.

Perioada de plantare ideală pentru cais, la fel ca pentru alte specii de pomi fructiferi, este toamna. Înainte de plantare, rădăcinile pomilor trebuie fasonate și apoi mocirlite.

Plantarea efectivă începe cu săparea gropii, care trebuie efectuată cu 2-3 luni înainte dacă terenul nu a fost pregătit și lucrat corespunzător. În cazul terenului lucrat, groapa se sapă cu 2 zile înainte sau poate chiar cu câteva ore înainte de plantarea efectivă. În groapă trebuie adăugat un amestec din pământ fertil și gunoi de grajd bine descompus.

Rădăcina pomului introdusă în groapă trebuie să stea pe stratul fertil la bază. Punctul de altoire al caisului trebuie să fie la 3 cm deasupra solului, orientat spre nord. În funcție de acesta, se calculează adâncimea de plantare. Toate aceste sfaturi vor facilita, ulterior, procesului de întreținere a caisului plantat.