Cea mai sănătoasă modalitate de a mânca roșii: „Roșiile sunt unul dintre acele alimente pe care toată lumea le ia de la bun simț”, spune Jonny Bowden, Ph.D., C.N.S., autorul a 15 cărți, inclusiv cea mai recentă versiune a sa, Smart Fat: Mănâncă mai multă grăsime, pierde mai multă greutate, devino sănătos acum!  „Gătirea lor eliberează licopenul!”  De fapt, cercetările arată că 100 mg de tomate crude au 2.573 mcg de licopen, în timp ce 100 mg de sos de roșii au 15.152 mcg.

  • Roșiile îmbunătățesc sănătatea inimii

În ceea ce privește nutrienții din roșii, cercetările arată că licopenul afectează sistemul cardiovascular în mai multe moduri.  Printre ele, ajută la controlul tensiunii arteriale; scade colesterolul LDL și trigliceridele, promovând în același timp sinteza particulelor HDL de disfuncție.

  • Roșiile reduc riscul de cancer

„Cercetătorii au descoperit că bărbații care mâncau pizza de două ori mai mult pe săptămână și-au redus riscul de cancer de prostată cu 23%, fapt care nu a trecut neobservat.  Oamenii de știință cred că efectul a provenit din licopenul din sosul de roșii.  De atunci, au apărut alte cercetări care arată că poate exista o legătură între consumul de tomate și un risc mai mic de cancer ovarian, gastric, pancreatic și de prostată.

  • Roșiile oferă un impuls de vitamine

„Roșiile sunt o sursă bună de vitamina C și potasiu, oamenii având nevoie de mai mult”, notează Bowden.  „Gram pentru gram, piureul de roșii are mai mult potasiu decât roșiile proaspete, iar pasta de roșii are de două ori mai mult decât potasiul piureului!  Cu toate acestea, tomatele, în general, sunt considerate un aliment bogat în potasiu. ”

  • Roșiile reduc efectele diabetului

Cercetările arată că roșiile par să scadă stresul oxidativ, inflamația, ateroscleroza și leziunile tisulare pe care le provoacă diabetul.

  • Roșiile sunt o sursă bună de fibre

Ca și în cazul celor mai multe produse, roșiile sunt o sursă bună de fibre – una in medie conține 1,5 g.  Fibra ajută la menținerea alimentelor prin sistemul digestiv, astfel încât să existe mișcări intestinale regulate.

  • Roșiile protejează pielea

Studiile au descoperit că consumul de roșii poate reduce deteriorarea UV a pielii și scade riscul de arsuri solare.

  • Roșiile întrețin vederea

Dacă aveți nevoie de un motiv în plus pentru a mânca mai multe alimente bogate în licopen, studiile au legat consumul de licopen la un risc mai mic de a dezvolta degenerare maculară legată de vârstă și potențial de cataractă.  În timp ce te alimentezi cu roșii, apucă niște ouă și legume cu frunze verzi, ambele conțin luteină și zeaxantină – alte două carotenoide sănătoase pentru ochi.