Măsurile de izolare generate de pandemia de COVID-19 au blocat cea mai mare parte a comerțului mondial și a călătoriilor. Ca urmare, poluarea aerului a scăzut dramatic. Mai multe rapoarte au arătat cât de mult s-a îmbunătățit calitatea aerului, în special în părți ale lumii cu niveluri ridicate de poluare, cum ar fi China, Italia, India și Statele Unite. Cu toate acestea, cerul senin nu este singurul lucru bun care a rezultat din reducerea nivelului de poluare a aerului.
O echipă de cercetători a demonstrat recent cum claritatea din atmosferă determină o creștere substanțială a producției de electricitate din instalațiile solare fotovoltaice. Studiul s-a desfasurat in Delhi, unul dintre orasele cu cel mai ridicat nivel de smogg. Când aerul s-a curățat după instaurarea carantinei, instalațiile solare de acolo au produs cu 8,3% mai multă putere decât de obicei, în martie și cu 5,9% mai mult în aprilie.
Condițiile extraordinare declanșate de pandemie au făcut posibilă realizarea acestui prim studiu care demonstrează și cuantifică impactul poluării aerului redus asupra producției solare.
Echipa cercetează efectele calității aerului și a modelelor meteorologice neobișnuite pe panourile solare din 2013. Acest studiu a fost o extindere a acelei cercetări. Aceștia au combinat datele pe care le aveau deja, împreună cu o înregistrare de înaltă calitate, de ani de zile, a măsurătorilor poluării aerului cu particule fine (P2.5), care au fost colectate în fiecare oră, an de an, de către ambasada SUA din Delhi.
Aceștia au comparat datele privind poluarea aerului din ambasadă, datele meteorologice privind înnorarile și datele privind iradierea solară de la senzori pentru a determina efectele poluării asupra producției panourilor solare. Din această analiză, aceștia au identificat o reducere totală aproximativă de 10% a producției din cauza poluării, ceea ce este suficient pentru a afecta proiecțiile financiare ale instalațiilor.
„Rezultatele oferă date reale despre ce se poate întâmpla în viitor, deoarece emisiile sunt reduse la nivel global. Aceasta este prima evaluare cantitativă reală în care aproape că aveți un comutator pe care îl puteți activa și dezactiva pentru poluarea aerului și puteți vedea efectul. Aveți ocazia să analizați aceste modele cu și fără poluarea aerului. Avem astfel o imagine a unei lumi cu un nivel mult mai scazut de poluare”, a declarat Tonio Buonassisi, profesor de inginerie mecanica la MIT si autorul studiului. Studiul arată, de asemenea, că o creștere a consumului generat de energia solară determina o sporire a eficientei numarului total de panouri.
„Amplasarea panourilor solare pe o casa nu contribuie numai la o economie personală, ci îi ajută și pe toți ceilalți care au deja instalate panouri solare, precum și pe toți cei care le vor instala în următorii 20 de ani. Într-un fel, o creștere a panourilor solare crește eficacitatea tuturor panourilor solare”, a mai explicat Buonassisi.