La mai puțin de două ore de Madrid, Francisca Benitez, în vârstă de 76 de ani, trebuie să se spele pe dinți în fiecare seară cu apă îmbuteliată, deoarece satul ei nu are apă potabilă.

În Lastras de Cuellar, în regiunea centrală Castilla y Leon, nitrații și arsenicul au făcut apa nepotabilă pentru locuitorii satului, care sunt 350 iarna și aproape 1.000 vara.

Și în toată țara, zeci de sate suferă aceeași soartă, deoarece resursele de apă subterană sunt expuse riscului din cauza poluării agricole, a lipsei controalelor calității apei și a secetei.

În fiecare luni, sătenii merg pe jos spre piața principală din Lastras pentru a cumpăra pachete multiple de apă minerală în sticle de 1,5 litri, vândute la preț redus, pe care unii le iau în roabe.

Și mulți blamează din ce în ce mai mult poluarea agricolă pentru criza apei.

Lierta, un sat mic din regiunea nord-estică a Aragonului, a fost lipsită de apă potabilă din 2018 din cauza poluării cu nitrați, iar locuitorii se luptă în prezent cu intenția de a înființa o nouă fermă pentru 3.000 de porci.

În această zonă, există deja „aproape 20.000 de porci și doar 50 de săteni”, spune Bernard Mas, în vârstă de 68 de ani, membru al asociației de rezidenți care tocmai a reușit să suspende proiectul fermei pentru un an.

Într-o țară în care produsele din carne de porc domină suprem, „creșterea intensivă a animalelor și imensele ferme macro sunt o adevărată problemă” pentru calitatea apei locale din cauza poluării cu gunoi de grajd, spune Luis Babiano, șeful Asociației Spaniole a Operatorilor Publici de Alimentare cu Apă și Sanitație ( AEOPAS).

Dar excesul de nitrați din sursele de apă este în principal rezultatul „utilizării îngrășămintelor în activitatea agricolă”, care este „principala problemă” în mediul rural, a constatat un raport al Ministerului Mediului la sfârșitul anului trecut.

„În zonele rurale, gestionarea resurselor de apă lipsește și locuitorii unor așezări mici pot bea apă nepotabilă fără să știe”, se spune în raport.

Și astfel de îngrijorări au ajuns chiar la Bruxelles, anul trecut, Comisia Europeană lansând un ultimatum, avertizând Spania să își îmbunătățească controlul calității apei sau să facă față unor amenzi grele.

Pe termen lung, seceta ar putea pune în pericol și calitatea resurselor de apă din Spania, mai ales că impactul schimbărilor climatice devine mai rapid.

Dacă cantitatea de apă scade, dar nivelul substanțelor nocive nu, proporțional înseamnă că crește nivelul acestor poluanți în resursele de apă din Spania, explică Babiano.

În Lastras, Rodriguez se teme că lipsa apei ar putea însemna sfârșitul micii lor comunități.

„Un sat care nu are apă este destinat să dispară. Cine va veni să locuiască într-un sat în care nu are apă de la robinet? ” se întreabă ea.