Sânzienele (Galium verum) înfloresc în a doua parte a lunii iunie și sunt răspândite prin fânețe și pășuni . Totodată, parfumatele  flori galbene de sânziene ( Galium mullugo) au efecte terapeutice mai puternice decât sânzienele albe.

Cafeaua de dimineață poate fi înlocuită cu succes cu o băutură care conține și flori de sânziene. Această ”cafeluță” naturistă se prepară  dintr-o cană cu apă, 2 linguriţe de  pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi o linguriţă de miere.

Specialiștii menționează că proprietăţile terapeutice ale sânzienelor: diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene sunt conferite plantei de substanţele active din compoziţia lor : taninul, enzimele, acidul citric, saponinele şi glucidele. În același timp, potrivit unor opinii recente, sânzienele trebuie recoltate în intervalul iunie-septembrie.

Fitoterapeuții recomandă tratamentul cu aceste plante magice în 70 de afecțiuni grave . Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale sânzienelor și susține că:” Sânzienele  au efecte benefice recunoscute în tratamentul a mai bine  de 70 de  afecţiuni grave:  boli renale (cistite, calculi şi nisip la rinichi şi la vezica urinară), boli ale glandei tiroide şi ale corzilor vocale, dereglări neuro-vegetative, intoxicaţii, cancer al limbii şi al laringelui ”.

Deoarece în acestă perioada mai mare atenție este acordată bolilor respiratorii și a sistemului respirator, conform studiului asupra sânzienelor, s-a descoperit că în tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide, fitoterapeuții recomandă gargara preparată  din infuzie concentrată de sânziene.  Aceasta se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie.