Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO), care măsoară lunar modificările indicilor prețurilor alimentare au anunțat o scădere cu 4,3% față de luna februarie. Deși este vizibilă o creștere a volumului de cumpărare a alimentelor din supermarketuri, statisticile arată că prețurile produselor alimentare au înregistrat o scădere. Conform FAO, în luna martie, cererea este factorul care a determinat scăderea bruscă a prețurilor la nivel mondial.

„Scăderile de preţ sunt determinate în mare măsură de factori de cerere, nu de ofertă, iar factorii cererii sunt influenţaţi de perspectivele din ce în ce mai deteriorate”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist FAO.

Din cauza pandemiei generată de coronavirus, cererile adresate producătorilor de alimente au fost tot mai puţine, preţul zahărului a înregistrat cea mai mare scădere, cu 19,1% faţă de luna februarie, în timp ce preţul uleiului vegetal a scăzut cu 12%. Indicele preţurilor produselor lactate a scăzut cu 3%, cauzat de încetinirea cererii globale de import pentru lapte praf degresat şi lapte integral, în timp ce indicele de carne a scăzut cu doar 0,6%.

FAO a mărit producţia mondială de cereale pentru anul 2019 și estimează că cea din 2020 rămâne neschimbată, la 763 milioane de tone.