Oamenii de știință din domeniul climei susțin că niciun loc de pe Planetă nu este ferit de fenomenele de căldură extremă care au lovit vestul SUA și Canada în ultimele zile și au îndemnat guvernele să își intensifice dramatic eforturile pentru a aborda escaladarea urgenței climatice.
„Cupola de căldură” devastatoare a făcut ca temperaturile să crească la aproape 50 de grade Celsius în Canada și a fost legată de sute de decese, linii electrice topite și incendii.
Experții spun că, pe măsură ce criza climatică determină creșterea temperaturilor globale, toate societățile – de la nordul Siberiei la Europa, Asia până la Australia – trebuie să se pregătească pentru evenimente meteorologice extreme.
„Nicăieri nu este sigur … cine ar fi prezis o temperatură de 48 / 49C în Columbia Britanică?”, a avertizat Sir David King, fostul consilier științific din Marea Britanie.
King, care împreună cu alți oameni de știință de vârf au înființat la începutul acestui an Grupul Consultativ pentru Criza Climatică, a spus că oamenii de știință avertizează despre evenimente meteorologice extreme de zeci de ani și că intervalul de timp în care se pot lua măsuri se încheie.
„Riscurile au fost înțelese și cunoscute de atât de mult timp și nu am acționat, acum avem un calendar foarte restrâns pentru a gestiona problema”, a spus el.
În Canada, experții au fost șocați de creșterea temperaturii, care marți a atins 49,6C (121,1F) în orașul Lytton, Columbia Britanică, doborând recordul național pentru a treia zi consecutivă.
Pe coasta de vest a SUA, Seattle și Portland au înregistrat zile consecutive de căldură excepțională. Autoritățile locale au declarat că investighează aproximativ o duzină de decese în Washington și Oregon care ar putea fi atribuite temperaturilor arzătoare.
Și țara noastră riscă să se confrunte cu valuri de căldura. Potrivit climatologului Roxana Bojariu, ne putem aștepta în anii și deceniile care vor urma inclusiv la temperaturi care să doboare recordul maxim al temperaturii în România, cel de 44,5 grade Celsius.