China emite acum mai multă poluare cu gaze cu efect de seră decât cele 37 de țări membre ale OCDE combinate, se arată într-un un nou raport al Rhodium Group.

Emisiile Chinei de gaze care captează căldura, inclusiv dioxid de carbon, metan și oxid de azot, au crescut la 14,09 miliarde de tone de echivalent CO2 în 2019, depășind cu aproximativ 30 de miliarde totalul emis de toti membri Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică .

Scara masivă a emisiilor Chinei evidențiază importanța efortului președintelui Xi Jinping de a atinge vârful emisiilor de carbon înainte de 2030 și de a atinge neutralitatea emisiilor până în 2060. China a generat în 2019, 27% din emisiile globale. SUA, al doilea cel mai mare emitent, a contribuit cu 11%, în timp ce India a depășit pentru prima dată Uniunea Europeană cu aproximativ 6,6% din totalul global.

Deși China este acum sursa a mai mult de un sfert din gazele cu efect de seră globale, emisiile sale cumulate sunt încă mult sub cele ale altor țări dezvoltate. De la începutul revoluției industriale, emisiile sale numai pentru arderea combustibililor fosili și producția de ciment sunt de aproximativ un sfert din totalul estimat al OECD de 900 gigatone.

Emisiile pe cap de locuitor ale Chinei au atins, de asemenea, 10,1 tone în 2019, aproape de media OCDE de 10,5 tone și se așteaptă să depășească OCDE la raportul pentru anul 2020, a spus grupul Rhodium.

Statele Unite au produs în 2019 o medie pe cap de locuitor de 17,6 tone, cea mai mare din lume.