Instrumentele agriculturii de precizie reprezintă un prim pas către o agricultură durabilă. Utilizarea noilor tehnologii face posibilă mai multă rigoare în reducerea risipei și, prin urmare, a impactului asupra mediului, prin furnizarea unei doze potrivite de produs potrivit, numai acolo unde este necesar, la momentul şi în condițiile în care acest produs va fi cel mai eficient.

Însă dezvoltarea și adoptarea noilor instrumente pare să depindă nu doar de disponibilitatea fermierilor de a investi în tehnologii inovatoare, ci și de reglementările fiecărei țări. De exemplu, dronele spray sunt într-o faza amplă de dezvoltarea, însă utilizarea lor in țarile vestice ar putea fi interzisă din cauza reglementărilor stricte de mediu.

 

China a intuit potențialul inovațiilor agricole

Țarile asiatice – in frunte cu China – sunt mai relaxate în privința utilizării noilor tehnologii, precum dronele-spray. Acest lucru le permite producătorilor chinezi de drone, precum DJI sau XAG să se dezvolte rapid, ceea ce înseamnă ca ar putea domina piețele globale.

 

UE permite împrăștierea de substanțe cu dronele, sub reglementări stricte

Spre deosebire de fermierii chinezi, producatorii din blocul comunitar european se supun unor norme mai complexe. Tratamentele efectuate prin dronele-spray sunt permise, dar numai cu echipamente aprobate și testate în câmp.

 

Roboti de camp si tractoare autonome

Reglementările stricte UE par să impiedice răspândirea și a altor noi tehnologii precum roboții de câmp autonomi sau tractoarele autonome. Din punct de vedere tehnic aceste solutii sunt gata pentru a fi implementate, însă normele UE cu privire la siguranță si securitate determină o întarziere in scalarea acestei tehnologii.

Daca țările din Uniunea Europeană tergiversează adoptarea legilor si reglementarilor privind noile echipamente agricole, producatorii din regiune riscă sa piardă startul în noua eră agricolă. Prin urmare, fermierii din China vor putea produce hrana intr-un mod mai eficient si mai sustenabil decât producătorii din Vest.