Cele mai mari companii de produse lactate din lume au aceleași emisii combinate de gaze cu efect de seră ca Marea Britanie, a șasea cea mai mare economie din lume, potrivit unui nou raport publicat de The Guardian.
Studiul, realizat sub egida Institutului pentru Agricultură și Politici Comerciale (IATP) din SUA, arată impactul celor mai mari 13 producători de lactate asupra mediului. Raportul semnalează o creștere alarmantă de 11% a emiisiilor pe o perioadă de doi ani (2015-2017), unele companii înregistrând chiar creșteri de 30% ale nivelului de poluare emis.
Noile date confirmă încă o datã cercetările mai multor medii academice, care susțin că ar trebui redus în mod semnificativ consumul de lactate și carne în țările bogate, pentru a face față provocărilor climatice.
Concluziile aceluiași raport IATP arată că ascensiunea companiilor gigantice de procesare a laptelui a condus în ultimul deceniu la scăderea prețului la lapte sub costul de producție, provocând în același timp criză în mediul rural, fiind astfel nevoie de subvenții pentru menținerea fermierilor pe linia de plutire. Cercetătorii spun că ar trebui reintroduse plafoanele de producție, pentru a proteja atât climatul cât și micii fermieri.
„Spre deosebire de presiunea publică din ce în ce mai mare asupra companiilor care procesează combustibili fosili, există o presiune publică redusă pentru a trage la răspundere corporațiile globale de carne și lactate, pentru emisiile lor”, a declarat Shefali Sharma, director european al IATP și unul dintre autorii raportului. „Puține dintre aceste companii își raportează emisiile reale”, a mai subliniat acesta aceasta.
Peste 90% din emisiile industriei lactate sunt produse de vacile în sine, mai ales sub formă de metan. Raportul IATP a constatat că emisiile de la marile companii au crescut de la 306 milioane tone echivalent CO2 în 2015, la 338 milioane tone în 2017. Emisiile anuale ale Regatului Unit al Marii Britanii sunt de 350 milioane tone pe an.
Noul studiu a fost lansat la doi ani după o altă cercetare, realizată de IATP in parteneriat cu organizația non-profit GRAIN. In raportul din 2018 cifrele alarmante au poziționat cele mai mari cinci companii ale lumii producatoare de carne și lactate deasupra unor poluatori de renume precum Exxon, Shell sau BP, emisiile combinate de gaze ale acestor mega-ferme depăsindu-le pe cele ale producătorilor de combustibili fosili.
Industria laptelui se apără
Reprezentanții industriei lactate spun însă că raportul nu reflectă realitatea din acest sector. Într-o declarație comună, Judith Bryans, președintele Federației Internaționale a Laptelui și Donald Moore, directorul executiv al Platformei Globale a Produselor Lactate, a declarat că „sectorul lactatelor este angajat să producă alimente nutritive în moduri ecologice și responsabile pentru mediu. Alimentația bogată în produse lactate ajută populațiile, în special în țările în curs de dezvoltare, să evite malnutriția și rezultatele slabe ale sănătății”.
Dintre cele 13 companii vizate, cinci au sediile centrale în Europa. Acestea includ Grupul Lactalis, Danone, Friesland Campina, Arla Foods și Nestle.
Grupul Lactalis a înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor de gaze de seră, cu 30%, pe fondul expansiunii internaționale în India, Turcia, Brazilia, Mexic, Uruguay, Argentina, Ungaria și România.