Coada-şoricelului este o plantă care creşte pe solurile aspre de pe păşuni şi de pe marginea drumurilor. Este utilizată în mod tradițional de către femei pentru afecțuni ginecologice, însă beneficiile sale se extind și asupra altor organe. Specialiștii recomandă ceaiul de coada-soricelului utilizat atât intern, cu 1-2 căni administrate zilnic, cât și extern, prin băi și comprese.
Pentru administrare internã, infuzia din coada-şoricelului se preparã din 2 linguri de flori la 2 cãni de apã. Se va bea toatã cantitatea în mai multe reprize, pe parcursul zilei respective.
În bolile diareice, enterite şi enterocolite, infuzia din coada-şoricelului are efecte similare cu cele ale preparatelor din muşeţel.
Pentru uz extern (plãgi, arsuri, eczeme, hemoroizi), se pot aplica pansamente îmbibate cu o infuzie obţinutã din 2 linguri de flori la o canã de apã. În amestec cu alte plante cu acţiune similarã, este folositã pentru stimularea digestiei în caz de hipo sau aciditate gastricã. Planta mai este recomandatã în tratamentul afecţiunilor din sfera genitalã la femei, în inflamaţiile cronice ale anexelor precum şi pentru calmarea durerilor menstruale, datorate spasmelor musculaturii uterine. Preparatele din coada-şoricelului sunt deosebit de valoroase în vindecarea plãgilor, inclusiv a arsurilor.
Din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada-soricelului este folosit cu rol preventiv și de vindecare. Multe femei îl folosesc împreuna cu bicarbonatul de sodiu pentru băi de sezut periodice în zona intimă. Această combinație distruge bacteriile dăunătoare din zona genitală și susține dezvoltarea bacteriilor benefice.
Băut regulat, ceaiul de coada-șoricelului reglează fluxul menstrual și calmează durerile menstruale și este util în cazurile cu amenoree sau menstruație cu întârzieri mari.