Menta este o plantă cu numeroase beneficii asupra sănătății. Planta este folosită de mii de ani pentru rolul său de adjuvant în obținerea unei sănătăți de fier fizice și mintale.

Un studiu publicat în International Journal of Neuroscience a arătat că prin simpla consumare a ceaiului de mentă poate crește capacitatea de concentrare. Ceaiul de mentă ajută și îmbunătățește memoria, cu mențiunea că nu trebuie consumat în cantități mai mari de trei cești pe zi. Un alt studiu a demonstrat că simpla mirosire unor frunze de mentă sau a unui ulei esențial este suficientă pentru a stimula hipocampul, zona din creier responsabilă cu reținerea informațiilor.

Mai jos sunt alte beneficii ale ceaiului de mentă:

  • Reduce stresul

Menta este un sedativ natural care reduce stresul. Rolul său anti-inflamator reduce tensiunea arterială și temperatura corporală, permițându-ți să te relaxezi.

  • Întăreşte sistemul imunitar

Uleiul esențial din ceaiul de mentă are rol antibacterian și luptă împotriva unor afecțiuni precum răceala și tusea. Consumul de ceai de mentă nu numai că tratează simptomele unui sistem imunitar slăbit ci și ajută la prevenirea infecțiilor care ar putea afecta organismul pe viitor. De asemenea elementele precum vitamina B, potasiul și calciul, deși prezente în cantități mici, contribuie și ele la susținerea unui organism sănătos.

  • Întreţine sănătatea orală

Ceaiul de mentă are rol antibacterian și poate fi folosit cu succes, odată răcit, pe post de apă de gură pentru a îmbunătăți respirația. În plus, elementele antibacteriene contribuie la eliminarea germenilor din cavitatea bucală, care, netratate, pot duce la boli ale cavității bucale.

  • Tratează depresia și oboseala

Uleiul din frunzele de mentă au efecte pozitive demonstrate când te confrunți cu oboseală excesivă, anxietate, și depresie. Oboseala pe fond de stres este și ea redusă, ceaiul de mentă oferindu-ți o pauză să te relaxezi.

  • Garantează un somn odihnitor

Ceaiul de mentă nu are cofeină, îți atenuează oboseala psihică, și acționează ca un relaxant muscular. Dacă adormi greu, o ceașcă de ceai de mentă ar putea fi soluția.

  • Calmează arsurile solare

Ștergerea zonei afectate de arsură va ajuta la calmarea durerii și la refacerea mai rapidă a pielii datorită conținutului de vitamina A, vitamina C, și acid folic. Prepară ceaiul de mentă fie din frunze proaspete, fie din mentă uscată, și aplică-l după răcire folosind mișcări circulare.