Businessurile antreprenoriale din industria prelucrătoare a laptelui se luptă acum cu giganţi străini din vestul Europei să menţină producţia şi chiar să o crească prin in­vestiţii în noi spaţii de procesare sau în extin­derea celor existente.

Accelerarea procesării materiilor prime este următoarea etapă de care România se apropie, susţin oamenii din agrobusiness, dar e constrânsă de lipsa de interes a Ministerului Agriculturii.

Miniştrii Agriculturii s-au lăudat întot­deauna public cu producţiile record de cereale ale României, cu poziţiile fruntaşe la producţiile şi suprafeţele cultivate de porumb şi floarea-soarelui în UE, cu faptul că suntem unii dintre cei mai mari exportatori de grâu, dar niciodată nu au vorbit despre fabricile de lapte sau de carne din România.

Oamenii din agrobusiness susţin că urmă­toa­rea etapă pentru România ar fi să-şi schim­be statutul din producător de materii prime în pro­ducător de produs finit, însă Ministerul Agri­culturii, în mâinile căruia se află soarta industriei ali­mentare, nu are date privind numărul sau care sunt cele mai mari fabrici de lactate sau de carne din România.

Afacerile pornite de antreprenori români în industria alimentară după 1990, de-a lungul vremii, fie au intrat în insolvenţă, fie au intrat în faliment, fie au fost vândute unor grupuri mari străine, iar astăzi numai opt fabrici de lapte cu acţionariat românesc au printre cele mai mari capacităţi de producţie interne. Iar, Ecolact Prod, compania de pe locul 19, deţinută de Gheorghe Petrache, este acum în faliment.