Rotația recoltei înseamnă creșterea unor culturi diferite subsecvente pe un loc pentru a preveni îmbolnăvirea solului. Foarte multe culturi suferă de boli cu transmitere ale solului cauzate de nematode, fungi și insecte. Pentru a păstra o parcelă sănătoasă, necontaminată cu nematode și / sau putregai alb, este necesară rotația extensivă a culturii.

Spre exemplu, pentru reuşita culturii de valeriană (odolean), procedeul de rotație este necesar să existe în producția de valeriană. Cele mai bune plante premergătoare sunt reprezentate de cerealele păioase (cerealele de toamnă),acestea sunt plantele furajere cultivate pentru masă verde, culturile prăşitoare fertilizate cu gunoi de grajd (dar care eliberează terenul timpuriu).

De asemenea, rezultate bune au fost obţinute când valeriana a fost cultivatã şi după anumite specii medicinale, cum ar fi: feniculul, coriandrul şi altele.

Ceea ce este foarte important este faptul că, deşi este o plantă perenă, valeriana se menţine în cultură pentru producerea de rădăcini un singur an.

Pentru obţinerea de producţii sigure şi rentabile, valeriana nu se va cultiva, pentru că sunt contraindicate, după următoarele culturi:

  • floarea-soarelui,
  • sorg,
  • iarbă de Sudan (din cauza rapacităţii sistemului radicular),
  • mac
  • in

Aeste indicații vin ca urmare a faptului că aceste specii şi valeriana au boli şi dăunători comuni. În cazul în care valeriana este cuprinsă într- un asolament, ea nu va reveni pe aceeaşi suprafaţă mai devreme de minim 5 ani.