Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), produsele etichetate BIO trebuie sã parcurgă un proces strict. Produsele „bio” mai sunt cunoscute și drept „organice” sau „ecologice”, iar pentru obținerea și comercializarea acestor produse, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pentru ca fiecare etapă, de la producție și până la comercializarea produsului să fie cât mai clară, astfel printre cerințe fiind:
- Parcurgerea unei perioade de conversie de minimum doi ani, în care solul are timp să se curețe de pesticide și alte substanțe chimice, înainte de a se obține orice fel de produs ecologic de pe respectivul teren.
- În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor.
- În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice.
- Pe durata procesului de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, care să ateste conformitatea cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
- Respectarea legislaţiei comunitare şi naționale din acest domeniu, care prevede norme legate de procesare, etichetare, comerţ, import, inspecţie şi certificare.
Certificarea produselor se face de către organisme de inspecție și certificare private, dar care sunt aprobate de MADR.