Biopesticidele sunt agenți de protecție a culturilor pe bază de microorganisme vii sau produse naturale.
Iată o listă a principalelor tipuri de biopesticide
Biopesticide microbiene utilizate împotriva dăunătorilor de insecte și acarieni
Cel mai utilizat biopesticid bacterian împotriva dăunătorilor insecte este Bacillus thuringiensis (Bt). Această bacterie produce un cristal proteic insecticid care poate fi pulverizat împotriva țintelor dăunătoare.
Cel puțin patru specii diferite de ciuperci patogene ale insectelor sunt disponibile comercial ca biopesticide: acești agenți patogeni au acțiune de contact, infectând insectele și acarienii prin spori care cresc în cuticula dăunătorilor.
Baculovirusurile sunt un tip specializat de virus care provoacă boli letale la omizi și la unele specii de muște. Fiecare tip de baculovirus are un grad foarte ridicat de specificitate a gazdei. De exemplu, Cydia pomonella granulovirus (CpGV) este utilizat ca biopesticid comercial împotriva moliei de molid de pe mere.
Biopesticide microbiene pentru gestionarea agenților patogeni ai plantelor
Există o serie de antagoniști fungici ai agenților patogeni folosiți ca biopesticide comerciale. Trichoderma este un antagonist al Rhizoctonia, Pythium, Fusarium și ai altor agenți patogeni din sol. Are mai multe moduri de acțiune. Alți antagoniști fungici includ Coniothyrium minitans, care este un micoparazit aplicat împotriva Sclerotinia sclerotiorum.
Biopesticide pe bază de produse naturale
Plantele, algele și alte organisme produc o mare varietate de metaboliți naturali care pot inhiba dăunătorii și bolile culturilor. La nivel mondial, una dintre cele mai utilizate „substanțe botanice” este uleiul de neem, un insecticid extras din semințe din speciile de arbori Azadirachta indica. Uleiurile esențiale din citrice și alte plante sunt folosite ca biopesticide atât pentru dăunători, cât și pentru boli, în timp ce un extract din trestie gigantică (Reynoutria sachalinensis) a fost dezvoltat ca biofungicid pentru combaterea făinării.
Semiochimicele sunt compuși chimici produși de un organism și care induc o schimbare de comportament în organismele din aceeași specie sau dintr-o specie diferită. Cele mai utilizate semiochimice sunt feromonii sexuali la insecte, utilizați in perturbarea împerecherii. Întreruperea împerecherii s-a dovedit a fi foarte utilă pentru gestionarea dăunătorilor din culturile de livezi, inclusiv a moliilor.
Bioerbicide microbiene
Recent, au fost dezvoltate bioerbicide bazate pe ciuperci precum Chondrostereum purpureum care pot infecta mai multe specii de buruieni, iar utilizarea bioerbicidelor va crește în viitor, în special având în vedere problemele grave care apar cu rezistența la erbicide în unele specii de buruieni.