Contextul actual și era vitezei pe care o traversăm, deja validată de mulți specialiști, lasă semne în mare parte a populației. Astfel tot mai des ne confruntăm cu stres, oboseală și mai ales insomnii. Există din fericire câteva uleiuri naturale care sunt gata să ne relaxeze și să ne pună la somn.

Un ulei foarte bun pentru calmarea sistemului nervos și astfel pentru tratarea insomniei este cel de iasomie, care se foloseşte în aromaterapie. Acest ulei are o aromă bogată, florală, caldă, ameţitoare. Are proprietăţi revigorante, antidepresive, calmează durerile, combate anxietatea, insomnia, apatia şi gândurile negative.

Insomnia este o tulburare de somn care afectează o mare parte din populaţie. Aceasta are consecinţe asupra organismului, duce la letargie, somnolenţă, epuizare fizică şi psihică, stare generală proastă, epuizare mentală, creşterea riscului de a dezvolta boli cronice.

Pentru evitarea acestor boli, amintim alte uleiuri folosite în aromaterapie, pentru diferite probleme de sănătate care cauzează insomnie:

  • Pentru depresie se foloseşte ulei de busuioc, cimbru, lavandă, muşeţel bergamotă, salvie, ylang-ylang
  • Pentru anorexie nervoasă este indicat uleiul de lemn de santal, bergamotă, cimbru, busuioc, maghiran, neroli
  • Pentru tulburări de somn şi insomnie se poate alege ulei de lavandă, maghiran, mandarin, neroli, muşeţel, ylang-ylang, trandafir, lemn de santal
  • Pentru oboseală mentală şi epuizare se recomandă ulei de mentă, busuioc, muşeţel, lavandă, lămâie, isop, pin, grapefruit, eucalipt.
  • Stările de teamă se pot elimina cu ulei de neroli, lemn de santal, ylang-ylang, lavandă, iasomie.
  • Mirosul de ulei de trandafir îndepărtează sentimentele de gelozie, obsesia de sine, traumele psihice. Acest ulei ajută în cazul persoanelor care sunt introvertite, care au suferinţe psihice, stări de anxietate şi depresie, ce pot duce la insomnie. Uleiul de trandafir are efect revitalizant, calmant, antidepresiv, echilibrat şi afrodisiac.
  • Un ulei care te scapă de insomnie prin aroma lui specială este ylang-ylang. Acesta este antidepresiv, euforic, calmant, relaxant, înlătură tensiunile, stările de nervi, de furie, de teamă, de anxietate, gândurile negative.

Are un efect bun şi în cazuri de epilepsie sau alte boli. Poate ajuta în cazul persoanelor care au în mod frecvent tulburări de somn, probleme cu încrederea în sine sau care au probleme cu inima, tahicardie, palpitaţii, hiperapnee. Uleiul reduce presiunea sângelui, palpitaţiile şi reglează ritmul cardiac. Este un ulei perfect pentru persoanele sensibile.