Comisia Europeană a înregistrat miercuri (30 iunie) o Inițiativă cetățenească europeană (ECI) care solicită un „scor ecologic european” pentru a informa consumatorii despre impactul ecologic al diferitelor produse pe fondul unui sprijin tot mai mare pentru o astfel de mișcare în Franța.

Atunci când o inițiativă cetățenească este înregistrată de Comisie, organizatorii pot începe procesul de colectare a semnăturilor în încercarea de a atinge pragul de un milion de semnături, necesar pentru ca subiectul să fie discutat de Comisia Europeană, care poate decide să prezinte o propunere legislativă în acest sens.

Din 2012, 81 de ECI au fost înregistrate, iar sașe dintre acestea au atins pragul de semnare, una dintre ele fiind luată în considerare în revizuirea recentă a Directivei privind apa potabilă (DWD) și devenind prima lege a UE condusă de cetățeni.

Inițiativa ar putea ajunge în curând pe masa discuțiilor CE, iar dacă va fi adoptată, reglementarea va arăta impactul asupra mediului al unui produs, de la producția sa până la ambalare și transport.

Eco-scorul propus este conceput pentru a „trimite un semnal clar asupra importanței acțiunii pentru mediu către instituțiile europene” și pentru a spori gradul de conștientizare a cetățenilor cu o singură indicație „care evită confuzia consumatorilor”, au explicat organizatorii inițiativei.

Miscarea urmează valului mare de solicitări de etichetare a impactului ecologic, determinând multe companii private să-și dezvolte propriile scoruri ecologice. Un studiu din 2020 a constatat că mai mult de jumătate dintre cetățenii UE ar dori să fie indicat impactul produselor alimentare asupra mediului.

Cu toate acestea, grupul din spatele inițiativei cetățenilor critică lipsa actuală de armonizare legală pentru reglementarea metodelor de calcul, precum și faptul că cele mai multe scoruri ecologice sunt disponibile până acum doar online – cum este cazul în Franța.

La începutul acestui an, Hexagonul a început să experimenteze cu un scor de mediu pentru produsele alimentare, așa cum se prevede prin legea economiei circulare în februarie 2020.

Convenția climatică a cetățenilor, un grup de 150 de cetățeni selectați aleatoriu care fac propuneri legislative cu privire la mediu, a solicitat, de asemenea, introducerea unui „scor carbon” pentru toate produsele de consum.

Din ianuarie, o serie de aplicații și site-uri web legate de produsele alimentare, cum ar fi Yuka, Open Food Facts și Marmiton, au introdus un scor ecologic semafor bazat pe modelul Nutri-score, produsele având un rating de la A la E.

Proiect pilot Foundation Earth Eco-score

Sâmbătă (26 iunie), Foundation Earth – un nou ONG alcătuit din giganți alimentari internaționali, lanțuri de supermarketuri, organismul european de inovare alimentară EIT Food, precum și experți în alimentație și mediu – a anunțat lansarea unui proiect pilot de tipărire a unui eco -scor pe pachetele de produse selectate începând cu luna septembrie.

Scorul ecologic Foundation Earth va evalua produsele de la A + la G conform unei metode dezvoltate de Universitatea Oxford din Marea Britanie cu sprijinul WWF.

Calculul va lua în considerare impactul asupra mediului al agriculturii, prelucrării, ambalării și transportului. Pentru fiecare dintre aceste etape ale ciclului de viață, impactul va fi măsurat în termeni de emisii de carbon, cantitatea de apă utilizată, poluarea apei generate și impactul asupra biodiversității.

În paralel, un program de cercetare și dezvoltare sponsorizat de Nestlé este destinat să pregătească Foundation Earth pentru lansarea paneuropeană a etichetei în 2022.