Producția de alimente este o problemă care afectează economia, mediul și cetățenii fiecărei țări. Din perspectiva sustenabilității, putem privi siguranța alimentelor ca o componentă cheie care conectează problemele sociale și problemele de mediu.

Campaniile de protecție a consumatorilor ale ONG-urilor, au presat guvernele și companiile din țările dezvoltate să se extindă și să aplice standardele și reglementările lanțurilor de aprovizionare cu produse alimentare. Drept urmare, guvernul Statelor Unite și guvernele țărilor dezvoltate din Europa au investit miliarde de dolari în reglementările privind siguranța alimentelor și sisteme de control al proceselor care tratează alimentele infestate cu substanțele chimice cancerigene, hormoni sau antibiotice.

Cu toate acestea, în țările în curs de dezvoltare, guvernele nu sunt întotdeauna la fel de vigilente. Deși majoritatea inițiativelor de consolidare a lanțului de aprovizionare cu alimente sunt inițiate de economiile avansate, preocupările privind siguranța alimentară continuă să fie o problemă majoră în țările în curs de dezvoltare. Acest lucru supune oamenii din întreaga lume unui risc de boli cronice, iar imunitatea este compromisă.

Agenția canadiană de inspecție a alimentelor a constatat că aproape 30% din cele 3100 de produse alimentare importate conțin reziduri de pesticide, dăunătoare sănătății. Acest lucru evidențiază necesitatea unor metode de producție a alimentelor sănătoase și sigure.

Cheia pentru susținerea atât a siguranței alimentare, cât și a sustenabilității constă în încurajarea guvernelor țărilor dezvoltate să aplice reglementări care privesc importurile. Există încă loc pentru consolidarea reglementărilor care îmbunătățesc siguranța lanțului de aprovizionare cu alimente sigure.