Ce funcționează cel mai bine? Este atunci când plantele îmbunătățesc sănătatea solului sau când solul îmbunătățește sănătatea plantelor? Cu alte cuvinte, folosim plantele pentru îmbunătățirea solului și a nivelului de fertilitate al acestuia sau îmbunătățim solul pentru a oferi sănătatea plantelor și abilitățile lor nutritive?

Prea mulți nu vor să crească fertilitatea solului, ci doar să hrănească recolta. Când se întâmplă acest lucru, cultivatorii nu se bucură cu adevărat de ceea ce poate oferi un sol sănătos, iar producțiile au de suferit și implicit bugetele fermierilor.

Utilizarea rotațiilor de cultură, a aplicațiilor de compost, a căutării pH-ului corect al solului și a aplicării îngrășământului care a furnizat producții de top în trecut va rezolva problemele reale necesare pentru a oferi o sănătate excelentă a solului. În condiții normale, fără satisfacerea nevoilor reale de bază care sunt necesare pentru o sănătate excelentă a solului, acesta nu va oferi în totalitate feritilitate.

Pe baza studiului microbiologiei solului, substanțele nutritive pe care le aplicăm pentru a cultiva o cultură nu sunt sub forma de care planta are nevoie. Ceea ce aplicăm trebuie transformat mai întâi de microbiologi în forma care poate fi furnizată cel mai bine plantelor. De fapt, microbiologii care studiază productivitatea solului susțin că, cu cât este mai multă viață în sol, cu atât solul devine mai fertil. Ei măsoară productivitatea solului prin măsurarea cantității de viață prezentă în sol.