O atenție deosebită o necesită mai ales pomii tineri, până la intrarea pe rod, care sunt mai vulnerabili în fața bolilor și a dăunătorilor. Îngrijirea piersicului trebuie să fie axată pe menținerea unui aparat foliar sănătos.
Care sunt principalele boli și dăunători ale piersicului?
- Monilioza dă atacuri păguboase asupra fructelor, care se mumifică și devin necomestibile.
- Bășicarea frunzelor de piersic dă primele simptome la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, pe frunzele tinere de la vârful lăstarilor. Acestea capătă un aspect bășicat, cu umflături neregulate pe partea superioară. Frunzele afectate cad după 3-4 săptămâni, iar un climat umed și rece poate favoriza avansarea bolii, ducând la defolierea totală a pomilor. Boala afectează și producția de fructe. Acestea nu se dezvoltă suficient și au o calitate inferioară.
- Făinarea piersicului
- Ciuruirea frunzelor
Dintre dăunătorii piersicului menționăm: Păduchele verde al piersicului, Păduchele de San-Jose, afidele.
Care sunt principalele boli și dăunători ale caisului?
- Monilioza este puternică în special în primăverile reci și umede și cauzează ofilirea florilor, uscarea mugurilor și a lăstarilor. Când afectează fructele, acestea putrezesc și cad.
- Pătarea și ciuruirea bacteriană a frunzelor
- Cancerul bacterian apare la livezile de cais plantate pe soluri umede și reci.
- Făinarea caisului este favorizată de temperatură și umiditate și se manifestă în special pe fețele frunzelor și pe lăstarii verzi.
Dintre dăunători amintim: Păduchele verde, omida păroasă, Păduchele de San-Jose
Care sunt principalele boli și dăunători ale gutuiului?
- Bolile și dăunătorii care afectează gutuiul sunt aceiași cu cei de la măr sau păr:
- Focul bacterian al rozaceelor
- Pătarea brună a frunzelor de gutui
- Mumifierea fructelor tinere de gutui este cauzată de o ciupercă, iar acțiunea ei face ca fructele să se oprească din evoluție, să se mumifice și să cadă.
- Viermele fructelor
Gutuiul este un pom fructifer care se adaptează ușor la condițiile climatice, însă este mai vulnerabil decât mărul sau părul în fața temperaturilor caniculare sau a celor geroase, dar și în fața bolilor sau a dăunătorilor, din cauza scoarței sale, care este mai subțire decât cea a altor pomi.