Rezistența plantațiilor de măr la boli depinde foarte mult de soiul ales și de sensibilitatea acestuia în fața bacteriilor sau a ciupercilor. Desigur, condiţiile climatice influenţează starea fitosanitară a plantaţiilor.

Care sunt principalele boli și dăunători la cultura mărului?

  • Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de măr, cele mai mari pagube le fac Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor. Referitor la bolile întâlnite, pagube însemnate sunt provocate de rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.
  • Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor, este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor. Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. Rapănul este mai des întâlnit în primăverile călduroase, cu ploi frecvente, dar este important să protejați pomii și fructele pe tot parcursul anului împotriva acestei boli care poate diminua considerabil producția.
  • Făinarea mărului se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe. Organele aeriene ale pomului afectat de făinare se opresc din evoluție și sunt acoperite cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar ulterior se usucă și cad.

Combaterea rapănului la meri și la peri

  • Cel mai eficient mod de a combate rapănul este prin măsuri preventive, agrotehnice și chimice. Arăturile de toamnă sunt esențiale pentru a distruge rezervele biologice care cauzează această boală, dar cea mai importantă măsură este conceperea unui program de tratamente fitosanitare corelate cu soiul plantat, tipul de sol și condițiile climatice din zonă.