Cele mai multe tratamente au loc în perioadele calde și umede, când pomii sunt mai predispuși infecţiilor.

 Tratamentele împotriva păduchilor și moliilor sunt cel mai des aplicate vara, când apariția lor poate fi prevenită cu ajutorul unui insecticid eficient.

Care sunt principalele boli și dăunători ale prunului?

  • Monilioza este una dintre cele mai periculoase boli pentru pruni, apare în special primăvara și se manifestă pe flori, frunze, fructe și lăstari. La nivelul fructelor apar niște pete brune, circulare, care se extind rapid și cuprind tot fructul. Acesta devine moale și putrezește, devenind necomestibil.
  • Pătarea roșie a frunzelor de prun se caracterizează prin apariția unor pete galben-verzui pe frunze, care devin ulterior de un roșu cărămiziu. Atacul acestei boli duce la defoliere timpurie și la căderea fructelor.
  • Ciuruirea frunzelor la sâmburoase constă în apariția unor pete cenușii sau brune pe frunze, care necrozează țesuturile și cauzează apariția unor perforații la nivelul frunzelor. Această boală se poate extinde și pe lăstari, dar și pe fructe, ceea poate face pagube însemnate într-o livadă.

Dintre dăunători menţionăm: viermele prunelor, viespea neagră a prunului, molia fructelor.

 

Care sunt principalele boli și dăunători ale cireșului și vișinului?

  • Monilioza sau putregaiul fructeloreste o boală care aduce pagube mari în livezi, afectând florile, frunzele, lăstarii, dar și fructele. La suprafața ţesuturilor afectate se formează un mucegai de culoare albă, care cauzează necrozarea și brunificarea acestora. Predispoziție maximă la atac au soiurile în perioada înfloritului și în perioada maturării fructelor.
  • Antracnoza frunzelor de cireș atacă frunzele de cireș și vișin, formând pete roșiatice pe partea superioară și roz-albicioase pe partea inferioară a frunzelor. La atac puternic, frunzele se usucă și cad din pomi, rezultând o defoliere prematură a acestora.
  • Pătarea roşie a frunzelor de cireș și vișin se manifestă mai ales pe frunze, sub forma unor pete mici, circulare, purpurii sau roșiatice, cu marginile ușor delimitate. Petele se unesc apoi și cuprind întregul limb foliar. Frunzele atacate cad prematur, iar boala duce la defolierea timpurie a pomilor.

Dintre dăunători menţionăm: Musca cireşelor, Păduchele negru al cireșului, Păduchele din San Jose, Viermele cireşelor.