Știați că…

Deși păpădia (Taraxacum officinale) este considerată a fi o simplă buruiană, ultimele cercetări vin să adauge noi calități ignorate până acum. Ea știe să “repare” ceea ce omul strică!

S-a descoperit astfel că această plantă are calitatea de a elimina reziduurile toxice din solurile poluate cu resturi de țiței, deșeuri miniere şi pesticide. Iar cercetările continuă.

Păpădia are deci un rol foarte important în bioremedierea ecosistemelor degradate și refacerea solului. Şi nu în ultimul rând, florile de păpădie sunt unele dintre primele surse de polen ce asigură hrana albinelor după iarna lungă.

Oare să fie acesta legătura ?

O firmă din Germania, numită Continental, produce cauciuc din păpădii. Mai exact din latex de rădăcină de păpădie. Această plantă, aparent banală, care crește mai peste tot, este de fapt o sursă ecologică pentru un produs indispensabil civilizației noastre, cauciucul.

În ceea ce privește folosirea păpădiei în producția de cauciucuri, aflăm că Institutul Fraunhofer de biologie moleculară şi ecologie aplicată, Institutul pentru biologia plantelor şi biotehnologie a Universităţii din Münster şi Divizia Anvelope din cadrul Continental din Hanovra colaborează cu succes în cadrul proiectului intitulat „RUBIN – Obţinerea pe cale industrială a cauciucului natural din păpădie”.

Oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului au primit prestigiosul premiu Joseph von Fraunhofer pentru studiile lor privind păpădia rusească şi dezvoltarea prototipurilor de anvelope auto în baza cauciucului din păpădie. Premiul a fost acordat în Wiesbaden, Germania, Profesorului Dirk Prüfer şi Dr. Christian Schulze Gronover (IME şi Institutul pentru biologia plantelor şi biotehnologie) şi Dr. Carla Recker (Continental).

„Obiectivul acestui proiect comun este acela de a dezvolta o procedură pentru utilizarea la nivel industrial a păpădiei ca sursă de cauciuc.

Din punct de vedere agricol, este o plantă care nu impune cerinţe speciale, chiar şi în emisfera nordică, şi poate fi cultivată pe tipuri de sol neadecvate pentru producţia de alimente.

Aceasta înseamnă că producţia de cauciuc este posibilă, de exemplu, în apropierea fabricilor noastre de anvelope, iar traseele de transport considerabil mai scurte ar contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de CO2,” declară Dr. Carla Recker, care conduce echipa Continental implicată în dezvoltarea acestui material încurajator pentru mediu.