Politica Agricolă Comună 2021-2027 dorește să asigure o piață unică și condiții de concurență echitabile pentru jucătorii din interiorul Uniunii Europene. Astfel, se poate consolida rezistența sectorului agricol comunitar. Haideți să descoperim obiectivele majore ale Politicii.

Niciun plan nu poate fi făcut fără a defini scopul acestuia și cum ajungi să îndeplinești țelurile pe care ți le-ai propus. Așa se întâmplă și în cazul Politicii Agricole Comune, care are nu mai puțin de 9 obiective:

  • Sprijinirea veniturilor fiabile
  • Creșterea competitivității
  • Reechilibrarea puterii în cadrul lanțului alimentar
  • Combaterea schimbărilor climatice
  • Promovarea utilizării durabile a resurselor naturale
  • Protejarea biodiversității
  • Sprijinirea reînnoirii generațiilor
  • Promovarea ocupării forței de muncă și a creșterii economice
  • Asigurarea unei calități înalte a alimentelor.

Cele 9 mari obiective sunt completate la nivel transversal de modernizarea agriculturii prin stimularea și împărtășirea know-how-ului, prin promovarea intensivă a inovării și a digitalizării în acest domeniu, mai ales în zonele rurale, dar și prin încurajarea prin orice metode a adoptării măsurilor de mai sus.

Care sunt primii pași în obținerea de rezultate?

80% DIN BUGETUL COMUNITAR ERA DESTINAT PAC ÎN ANII 80. DIN 2021, PROCENTUL VA FI DE 27%

Fiecare țară va fi nevoită să-și facă o analiză a nevoilor specifice, pentru ca apoi să elaboreze un plan prin care să explice modul în care vrea să folosească fondurile europene din cadrul Politicii Agricole Comune. Astfel, fiecare stat membru, inclusiv România, va avea mai multă flexibilitate în personalizarea deciziilor, în funcție de nevoile sale.

Cum se vor măsura rezultatele?

408 MILIARDE DE EURO – SUMA ALOCATĂ PENTRU POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ ÎN 2014-2020

Politica Agricolă Comună vine la pachet și cu un set de indicatori, care să arate dacă banii au fost folosiți cum trebuie și dacă rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. Va fi aplicat un sistem de monitorizare și de ghidare a implementării tuturor măsurilor din cadrul PAC. În funcție de nivelul indicatorilor, fie se vor aplica sancțiuni, fie se vor oferi recompense.

Ecoferma.ro vă va oferi și alte detalii din cadrul Politicii Agricole Comune, detalii care includ și măsurile care vor fi luate de către autoritățile din țara noastră.