Când a apărut agricultura ecologică? Ei bine, în urmă cu aproape 100 de ani, în Germania se vehicula conceptul de Agricultură biodinamică. Se crease o mișcare împotriva fertilizatorilor chimici. În 1940, în Marea Britanie s-a conturat ideea de Agricultură organică. Al treilea curent a apărut în Elveția și a circulat sub denumirea de Agricultură organobiologică. Majoritatea asociațiilor și organizațiilor pentru agricultura ecologică au apărut în Europa în anii ’80, Franța adoptând în 1985 prima legislație referitoare la acest tip de a lucra terenul.
“În lume, se folosesc 3 termeni: organic, biologic și ecologic. Diferența între ele nu există, doar de etimologie a cuvântului care s-a folosit pentru prima dată de către fermierii lumii. De exemplu, fermierii din America Latină au folosit termenul biologic, iar în celelalte țări, cum este Anglia, Canada, SUA, folosesc termenul organic. În țările cu experiență mai puțină în domeniul agriculturii ecologice, se foloseste termenul de Agricultură ecologică, pentru că toți cei care-l folosesc susțin că el are la bază o știință, agro-ecologia”, a explicat Ion Toncea, Șeful Centrului de cercetare, inovare și transfer tehnologic de la Institutul Fundulea.
Agro-Est Muntenia a asimilat repede nevoia de produse a fermierilor care s-au axat pe agricultura ecologică. Compania cu capital integral românesc a dezvoltat un portofoliu vast de produse ecologice pentru toate culturile din România, de la cereale păioase și porumb, rapiță până la culturile de leguminoase și pomi fructiferi.