Chiar și cele mai mici țări de pe glob fac pași în ceea ce privește agricultura ecologică. Studiile dovedesc acest lucru. Pe ultimul loc în lume în topul suprafețelor destinate acestui tip de agricultură se află Andorra, cu doar… două hectare. Acum câțiva ani suprafața a fost dublă, dar s-a redus, din diverse motive. Conducătorii micuțului stat din Pirinei au acordat o atenție deosebită agriculturii sustenabile și au luat măsuri care i-au încurajat pe fermieri.

În anul 2000, s-a votat Legea Agriculturii, care a permis dezvoltarea de ferme care să ofere produse de înaltă calitate. S-a construit, astfel, prima etichetă a produselor din carne: Carn de qualitat controlada d’Andorra. Au fost deschise apoi ferme apicole, dar și viticole. În urmă cu 6 ani, Departamentul Agriculturii a creat un nou brand: „Productes Agricoles i Artesan d’Andorra”. Cele 21 de ferme de pe teritoriul Andorrei s-au unit pentru a construi o strategie comună.

În 2018, Guvernul andorrez a adoptat și reglementările privitoare la produsele ecologice și la calitatea produselor agricole, cu scopul de a le certifica BIO. Una din cele mai importante prevederi se referă la rețetele tradiționale care se folosesc pentru produsele ecologice. Cei din Andorra nu se opresc aici. Vor să-și vândă produsele în cadrul inițiativei MPP (Mountain Partnership Product). Avantajul este că vor beneficia de o piață mai mare de desfacere pentru acestea.