Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) printr-un comunicat de presă a anunțat suspendarea primirii cererilor unice de plată până la data de 6 aprilie 2020. Această măsură a intrat în vigoare luni, 16 martie, cu posibilitatea de prelungire. Deoarece în ultimele săptămâni infecția cu noul virus COVID-19 a fost atât de răspândită și pe teritoriul României, instituții și companii și-au suspendat activitatea cu publicul, iar printre acestea se numără și APIA.

Potrivit comunicatului APIA : „Apreciind cu maximă responsabilitate evoluţia COVID-19, conducerea APIA, susţinută de MADR, a luat decizia de a suspenda primirea cererilor unice de plată începând cu data de 16 martie 2020 până la data de 06 aprilie 2020, iar în funcţie de evoluţia virusului vom lua măsurile care se impun. Menţionăm faptul că activitatea agenţiei se va desfăşura normal, evitând contactul cu publicul”.

APIA demarase în urmă cu câteva săptămâni o campanie de informare în rândul fermierilor dedicată exclusiv măsurilor delegate către APIA din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Scopul agenției a fost eficientizarea implementării acestora și creșterea gradului de absorbție a fondurilor aferente măsurilor.

Ulterior, fermierii fuseseră informați pe site-ul www.agroinfo.ro în legătură cu campania desfășurată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru depunerea cererii subvenției conform Măsurii 11 Agricultură ecologică, și anunțaseră perioada 2 martie – 15 mai 2020 pentru depunerea cererilor de plată pentru APIA.