Salvia este un subarbust de cultură, bine ramificat, cu o bază lignificată. Poate avea înlțimi diferite, de la 30 până la 80 de centimetri. Apreciată mai ales ca plantă aromatică, salvia este cultivată și ornamental în grădină.
Pot fi mai multe tipuri :
- Salvia Officinalis (are frunzele gri-verde și florile de un albastru violet, însă poate avea și flori roz – Rosea sau albe – Albiflora)
- Berggarten Sage (cu frunze mari și late)
- Purpurea Sage (cu frunze purpurii)
- Tricolor (cu frunze pestrițe alb-crem și roz)
- Salvia Icterina (de culoare aurie)
- Salvia de Răsmirești (un soi românesc de salvie)
Salvia are nevoie să fie protejată de temperaturile extreme de peste iarnă: este afectată la temperaturi ce coboară sub -10 grade Celsius timp de mai multe zile. Planta se poate cultiva cu succes în locuri adăpostite din zonele sudice, pe litoral și chiar în partea de vest a țării.
Lucrările de îngrijire a salviei presupun protejarea acesteia de buruieni, rărirea plantelor, udarea și completarea culturii cu noi plante în primăvară, după eliminarea celor care nu au supraviețuit peste iarnă.
Tăierile se fac anual, toamna, pentru a se îndepărta lăstarii uscați sau care au fost afectați de gerul iernii. Tăierile de primăvară la salvie sunt cele care determină și forma arbustului.
Subvenție APIA pentru salvie
Cultura de salvie primește subvenție de la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Schemele de bază pentru care se încadrează cultura de salvie, la fel ca și alte plante medicinale, include plata unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire și plata pentru tinerii fermieri dacă exploatația este deținută de un agricultor cu cel mult 40 de ani. În plus, de la bugetul de stat, tot prin APIA, salvia primește și subvenția de Ajutor Național Tranzitoriu.
Se pot accesa bani în plus pentru cultura de salvie ecologică sau în conversie.
Scheme APIA pentru salvie
- Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) = 102,5697 euro/ha;
- Plata redistributivă (PR) – nivelul I (1 – 5 ha) = 5,0000 euro/ha; nivelul II (5,01 – 30 ha) = 48,6327 euro/hectar;
- Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu = 58,2361 euro/ha;
- Plata pentru tinerii fermieri (PTF) = 25,8405 euro/ha.
- ANT 1 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil: 14,7033 euro/ha;
- Măsura 11 – Agricultură ecologică PNDR 2014-2020, P5 – Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică = 365 €/ha.