Termenul de localivor este un termen creat cu scopul de a-i ajuta pe oameni să respecte normele etice de menținere a reîmprospătării biodiversității.  Oamenii au puterea de a contribui la protejarea biodiversităţii şi este nevoie de implicarea tuturor.

Pentru a deveni „localivor”, este recomandată consumarea alimentelor produse local. Astfel este limitată răspândirea CO2 în atmosferă în cursul transportării produselor (multe animale şi legume riscă să dispară datorită schimbărilor climatice datorate creşterii gazelor cu efect de seră) şi astfel sunt susținuți producătorii din regiunea dvs., care cultivă sau cresc specii indigene.

Deseori, acestea au o calitate gustativă mai bună – mai ales dacă sunt bio – decât echivalenţii lor internaţionali (a căror cultură poate necesita mari cantităţi de îngrăşăminte şi pesticide chimice şi un transport foarte poluant).

Fenomenul numit pierderea biodiversităţii, se întâlneşte mult prea des. Consumul alimentelor locale de sezon, reducerea risipei de apă, transformarea deşeurilor alimentare în compost sau cunoaşterea mai îndeaproape a speciilor de animale şi plante din zona noastră constituie doar  câteva dintre măsurile simple care vor reuşi să păstreze cu mult mai bine resursele naturale pentru generaţiile viitoare.

Uniunea Europeană a hotărât să oprească pierderea biodiversităţii. În ultimii 25 de ani, UE a construit o reţea formată din 26 000 de zone protejate pe teritoriul său, suprafaţa totală a acestora depăşind 850 000 km2 . Cunoscută sub numele de Natura 2000, aceasta este cea mai mare reţea de zone protejate din lume, reflectând importanţa pe care noi o acordăm biodiversităţii.

Oamenii de ştiinţă au înregistrat aproximativ 1,9 milioane de specii diferite care trăiesc pe pământ, dar, cu siguranţă, numărul real al acestora este mult, mult mai mare. Multe dintre ele sunt microscopice sau trăiesc la mare adâncime sub pământ sau în oceane, iar altele pur şi simplu nu au fost descoperite încă.