Scopul agroecologiei, conform Forumului Internațional pentru Agroecologie, este de a găsi căi de recuperare a sistemului alimentar, distrus de agricultura industrială. Dar în Polonia există, se pare, prea multe obstacole pentru a garanta succesul.

În 1989, cu un salariu mediu se putea cumpăra în Polonia 68 de kilograme de zahăr sau 11 kg de șuncă. În aceste zile, se poate cumpăra aproximativ 2 tone de zahăr sau 300 kg de șuncă. Consumatorii pot cumpăra mult mai mult și au multiple variante din care pot alege.

Dar experții avertizează că un astfel de sistem poate să nu fie durabil, iar pandemia de coronavirus, care a perturbat lanțurile de aprovizionare, a expus amploarea problemei.

Închiderea frontierelor a crescut presiunea asupra fermierilor. Din cauza pandemiei, muncitorii ucraineni nu au putut veni în Polonia pentru muncă sezonieră pe câmp.

Cu toate acestea, în ciuda îngrijorărilor serioase cu privire la faptul că, din cauza crizei economice provocate de pandemie, cumpărătorii ar putea evita produsele ecologice, mai scumpe, acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, interesul pentru agricultura ecologică a crescut.

„Este păcat că a fost nevoie de o astfel de situație pentru a crește interesul pentru munca noastră”, spune Monika Styczek-Kuryluk, care, împreună cu soțul ei Robert, administrează o fermă ecologică de 33 de hectare în Voievodatul Lubelskie.

Mai mulți factori au contribuit la interesul sporit al consumatorilor, spun fermierii ecologici: întreruperea inițială a lanțurilor de aprovizionare globale, problema cu achiziționarea produselor preferate și, în cele din urmă, au acordat o atenție sporită achiziționării de produse sănătoase și sigure.

Ferma Styczek-Kuryluk, care nu folosește pesticide, îngrășăminte prelucrate sau combustibili fosili, se numără printre cele peste 200.000 de astfel de ferme din întreaga UE.