Cehia este printre performele Europei în ceea ce privește agricultura organică. O dovedesc datele statistice ale FIBL, care arată că această țară a luat în serios tehnologiile ecologice prin care se lucrează pământul. Să vedem cum au ajuns cehii în top.

Cehia a luat destul de târziu măsuri legate de agricultura organică. Astfel, primele directive în acest domeniu au apărut în 1993, atunci când a fost implementat un sistem de inspecție de certificare și s-a introdus și prima etichetă Bio. În 2004 s-au oferit primele măsuri de sprijin financiar pentru fermierii care au dorit să aducă pe piață produse organice.

În același an a fost elaborat și un Plan de Acțiune pentru Agricultura Organică 2005-2010. În 2006, alte două organisme de control și-au început activitatea: ABCert AG și Biokont CZ. 2010 a însemnat aprobarea Planului de Acțiuni pentru perioada 2011-2015.

Unde au dus toate aceste măsuri și activități? În 2018, Cehia se afla pe locul 9 în Europa în ceea ce privește suprafața lucrată cu tehnologii ecologice, cu 538.894 de hectare. Ca o comparație, Suedia, o țară de 6 ori mai mare decât Cehia, avea cu doar 70.000 de hectare în plus în ceea ce privește agricultura biologică. De altfel, terenurile pe care se practică agricultura ecologică în Cehia reprezintă 3% din totalul suprafeței Europei destinate acestui tip de muncă a pământului.

Același loc 9 în Europa este ocupat de Cehia și când vorbim de procentul de teren destinat agriculturii ecologice din totalul suprafeței țării: 12.8%. Liechtenstein stă cel mai bine, cu 38.5%, poziția secundă revenind Austriei, cu 24.7%, conform FIBL. Acest procent plasează Cehia pe locul 14 în lume în acest clasament.

DATE STATISTICE

FERMIERI DIN AGRICULTURA ORGANICĂ: DE LA 413 ÎN ANUL 2000 LA 2984 DE FERMIERI ÎN 2016

SUPRAFAȚA DESTINATĂ AGRICULTURII ECOLOGICE A CRESCUT DE 3.5 ORI DIN 2000 PÂNĂ ÎN 2016

PĂȘUNILE ȘI TERENURILE CU GRÂU OCUPĂ 40% DIN TOTALUL SUPRAFEȚEI DESTINATE AGRICULTURII ORGANICE

Cehia a investit mult în tehnologie și automatizare în agricultura ecologică. Pentru a lucra 100 de metri pătrați de pământ este nevoie de doar 3.3 lucrători, în medie. La nivel european, media este de 12.7. În acest mod, fermierii au putut asigura mai ușor volumul de produse ecologice cerute pe piață. Implicit, consumul a crescut, conform datelor Ministerului Agriculturii din Cehia, cu 11.4% într-un singur an, 2016 vs 2015. Inevitabil, și market share-ul produselor organice a urcat. Iar ținta pentru următorii ani este clară. Cehii vor să ajungă la o cotă de piață de 3% pentru produsele ecologice.