Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a participat pe 22 iunie 2020 la ședința Comisie AGRI din Parlamentul European, iar eurodeputații i-au spus comisarului că fermierii sunt tot mai dezamăgiți de UE. Asta deoarece lor li se impun reguli aspre de mediu în strategia pentru biodiversitate în timp ce importurile din țări terțe, nu respectă nici pe departe aceste reguli.

O parte dintre reguli vizează reducerea la jumătate a pesticidelor, extinderea agriculturii ecologice, bio, 10% dintre terenurile agricole trebuie să rămână nelucrate, să fie ocupate de elemente de peisaj, benzi verzi, garduri vii. În timp ce fermierii și crescătorii de animale din Europa vor trebui să facă față acestor noi exigențe, importurile din țările extracomunitare vor continua ca până acum, în baza acordului Mercosur, încheiat de UE cu aceste țări.

De ce nu sunt supuse și aceste importuri unor reguli aspre? Ce se întâmplă cu biodiversitatea din aceste țări de unde Europa importă carne, soia, etc.? Fermierii nu vor avea cum să facă față concurenței neloiale.

Datele științifice sunt multe în ceea ce privește impactul pesticidelor asupra biodiversității, iar mai multe studii recente au arătat că există o reducere dramatică a populației de păsări și insecte în Europa și că utilizarea pesticidelor sintetice a fost o cauză care a provocat acest lucru, cauză majoră. Aceasta de asemenea, pune în pericol polenizarea și are tot felul de consecințe negative și asupra sănătății omului și bineînțeles asupra poluării apei.

În ce privește agricultura ecologică, noi o susținem, susținem toate aceste abordări, rotații a culturilor, mixtul de diverse practici agricole și așa mai departe. Aceasta înseamnă să aducem principii naturale și să le implementăm și datele ne arată că aceasta ne poate aduce alimente sănătoase, poate crește sau menține productivitatea și în același timp se reduce amprenta alimentelor și o reducere de 30% a emisiilor din domeniul agricol.

Agricultura ecologică și practicile cele mai cunoscute în acest domeniu pot duce și la creșterea fertilității solului și a biodiversității.