Coada calului, este o plantă consumată sub formă de suc, ceai sau tinctură, care este folosită pentru tratarea multor afecțiuni, începând de la bolile renale, artrita, tuberculoza și afecțiunile vezicii biliare și până la ameliorarea umflăturilor ori scăderea în greutate. Coada calului este planta cu cea mai mare concentratie de siliciu, mineral important pentru organism.
Coada calului conține și fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, sodiu și zinc, dar și vitamine precum A, B2, B3, B5, C și E.
Beneficiile acestei plante medicinale :
- Ameliorează afecțiunile de la nivelul tractului urinar – infecțiile urinare
- Persoanele care suferă de pietre la rinichi pot consuma ceai de coada calului în paralel cu tratamentul recomandat de medic, pentru accelerarea procesului de eliminare a acestora.
- Are proprietăți diuretice – planta de coada calului are abilitatea de a elimina fluidele și sarea în exces din organism, datorită proprietăților diuretice. În caz de afecțiuni renale ori de edem, această plantă poate fi folosită pentru proprietățile sale diuretice.
- Este benefică pentru păr – coada calului conține siliciu, care contribuie la creșterea părului, precum și la repararea firelor de păr degradate.
- Fortifică unghiile– tot datorită conținutului mare de siliciu, coada calului poate fi folosită și pentru fortificarea unghiilor.
Un studiu indian a arătat că extractul de coada calului poate menține densitatea osoasă, prevenind osteoporoza sau incetinind evoluția acesteia. Asta deoarece, panta de coada calului conține siliciu, care reprezintă o minerală benefică pentru structura osoasă.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 10- 15 minute, se bea câte 1- 2 ceşti pe zi.