Bun îi vinul ghiurghiu – spune o melodie binecunoscută în România. Și mai bun este vinul obținut din struguri ecologici. Fermierii care vor să meargă pe drumul vinificației ecologice au de făcut câțiva pași bine stabiliți. Primul este, evident, parcurgerea tuturor normelor europene și naționale, care reglementează acest domeniu. Apoi urmează certificarea, iar prima etapă a acestui proces este înregistrarea la Direcția Agricolă Județeană.
Finalizarea certificării dă startul producției și, implicit, a parcurgerii cerințelor specifice. Recepția strugurilor se supune unor reguli, care merg de la eliminarea riscurilor de amestecare a strugurilor până la igienizarea buncărelor de recepție și la analiza apei utilizată pentru curățarea echipamentelor. În ce privește procesarea, se permit, dar cu anumite condiții, tratamentele termice, filtrarea și centrifugarea. În schimb, sunt interzise concentrarea parțială prin răcire, dezalcoolizarea parțială a vinului sau tratarea prin electrodializă pentru asigurarea stabilizării tartrice a vinului.
Normele cer și un nivel maxim de SO2, care să reiasă din analizele efectuate după îmbuteliere. Pentru vinurile roșii, conținutul de SO2 trebuie sa fie de maximum 100 mg / litru, iar pentru cele albe și roz – 150 mg / litru. Fermierii au obligația să păstreze și trasabilitatea fiecărui lot de vinuri, dar și garanții referitoare la fișele tehnice ale input-urilor oenologice, declarațiile non-OMG, certificatele de conformitate pentru toate ingredientele agricole ecologice și facturile pentru toate ingredientele agricole sau input-urile achiziționate. La final, pe sticlă se aplică eticheta specială, prin care iese în evidență denumirea de Vin Ecologic.