Producţia de zahăr la nivel mondial a fost pusă la pământ de pandemia cu noul coronavirus. Experţii spun că acest fenomen are consecinţe dureroase pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr şi producătorii de zahăr, care sperau să îşi revină după un an 2019 marcat de preţuri în scădere şi închideri de fabrici.
De la debutul crizei sanitare, „zahărul şi-a pierdut o treime din valoare pe piaţa mondială”, constată Timothé Masson, economist la Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa (CGB).
„În centrul crizei stă în principal prăbuşirea preţului petrolului care a făcut ca în Brazilia să fie mai interesant să producă zahăr din trestie de zahăr, pe care să îl arunce apoi pe piaţa mondială, decât etanol destinat pieţei domestice, al cărui preţ s-a prăbuşit din cauza scăderii preţului petrolului”, explică Timothé Masson.
„La începutul anului un dolar era cotat la 3,5 reali, astăzi este cotat la 5,5 şi chiar 5,7 reali, iar bancherii prognozează un curs de 7,5 reali pentru un dolar la vară. Aceasta înseamnă că nu doar zahărul ci întregul sectorul agricol va fi afectat de ceea ce se întâmplă în Brazilia”, a concluzionat Alain Commissaire.
Nu doar prețul, dar și consumul se preconizează că va scădea ușor din cauza măsurilor de izolare, menite să oprească răspândirea pandemiei. Specialiștii mai spun că cauza condițiilor dificile de pe piață din ultimii doi ani, anul viitor supradața cultivată pentru producția de zahăr a UE ar urma să scadă cu 3%.