Potrivit noilor cercetări ale Universitatății de Stat din Florida, concentrațiile elementului toxic mercur din râurile și fiordurile conectate la stratul de gheață din Groenlanda sunt comparabile cu râurile din China industrială, o constatare neașteptată care ridică întrebări cu privire la efectele topirii glaciare într-o zonă care este un important exportator de fructe de mare.
Inițial, cercetătorii au prelevat probe de apă din trei râuri diferite și două fiorduri de lângă falia de gheață pentru a înțelege mai bine calitatea apei topite din ghețar și modul în care nutrienții din aceste ape topite pot susține ecosistemele de coastă.
Unul dintre elementele pe care le-au măsurat a fost elementul potențial toxic mercur, dar nu se așteptau să găsească concentrații atât de mari.
Conținutul tipic de mercur dizolvat în râuri este de aproximativ 1 – 10 ng L-1 (echivalentul unei cantități de mercur sub formă unui bob de sare într-o piscină olimpică de apă). În râurile din proximitatea ghețarilor eșantionați în Groenlanda, oamenii de știință au descoperit niveluri de mercur dizolvate de peste 150 ng L-1.
Pescuitul este industria principală a Groenlandei, țara fiind un exportator major de creveți cu apă rece, halibut și cod.
Constatarea subliniază realitatea complicată a topirii rapide a straturilor de gheață de pe glob. Aproximativ 10 la sută din suprafața terestră a Pământului este acoperită de ghețari, iar aceste medii suferă schimbări rapide ca urmare a creșterii temperaturilor.
Oamenii de știință din întreaga lume lucrează pentru a înțelege modul în care temperaturile încălzite – și, prin urmare, topirea mai rapidă a ghețarilor – vor afecta procesele geochimice esențiale pentru viața de pe Pământ.